Az emberek mindenképp meghalnak?! Dăncilă az egészségbiztosítási pénztár vezetőjének és szóvivőjének menesztését kérte

Hírösszefoglaló 2019. július 18., 16:04

Viorica Dăncilă kormányfő azt kérte csütörtökön Sorina Pintea egészségügyi minisztertől, hogy menessze az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökét az informatikai rendszer működésképtelensége miatt, illetve az intézmény szóvivőjét is szerdai kijelentéséért.

Daniel Osmanovici szóvivő azóta bocsánatot kért Fotó: Facebook/Daniel Osmanovici

A miniszterelnök azt követően fordult az egészségügyi miniszterhez, hogy Daniel Osmanovici, a CNAS szóvivője szerdán egy rádióinterjúban az informatikai rendszer meghibásodása kapcsán úgy fogalmazott, hogy

az emberek mindenképpen meghalnak, a rendszerrel és a rendszer nélkül is”.

„Láttam a CNAS szóvivőjének nyilatkozatait, ami azt mutatja, hogy nincs mit keresnie ebben a tisztségben. Ezért azt kérem az egészségügyi minisztertől, hogy menessze a CNAS szóvivőjét és elnökét (Răzvan Vulcănescu - szerk. megj.). Nem fogadhatjuk el, hogy egy közhivatalnok, aki bizonyos tisztséget tölt be, így beszéljen a polgárokkal” – nyilatkozta az Agerpres szerint Viorica Dăncilă csütörtökön a Szociáldemokrata Párt (PSD) Mehedinţi megyei szervezetének rendkívüli választási gyűlése után.

A miniszterelnök hozzátette: kivizsgálják, hogy mi okozta a CNAS informatikai rendszerének újabb meghibásodását, és intézkednek, hogy ez ne ismétlődhessen meg. Hasonló okokból a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is kérte Răzvan Vulcănescu, illetve Daniel Osmanovici menesztését. Utóbbi egyébként bocsánatot kért Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.