Megfelelő minőség: már a jövő évi Szent László Napokra készülnek a szervezők Nagyváradon

Krónika 2019. július 17., 20:35

Alig ért véget a 7. Szent László Napok, a szervezők már a rendezvénysorozat 8. kiadására készülnek – hangzott el azon a szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján, amelyen kiértékelték az idén június 24–30. között lezajlott kulturális fesztivált.

Hatalmas attrakciónak számított a honfoglaláskori kalandozás a kurultájosok szervezésében Fotó: Szent László Napok / archív

Zatykó Gyula főszervező sikeresnek nevezte az idei rendezvényt. Mint mondta, számos pozitív visszajelzést kapott, és sokan fogalmaztak úgy, hogy az idei Szent László Napok minden eddigit felülmúlt. A szervezők amúgy azt mondják, hogy a korábbi évekhez hasonlóan valahol 40 ezer és 50 ezer között mozgott  a fesztiválra kilátogatók száma, pontos adatot azonban nem tudnak mondani, hiszen nincs belépőjegy és számlálót sem használnak.

„Nem is a szám a lényeg, hanem a minőség, és én úgy érzem, ennek megfeleltünk” – vont mérleget Zatykó.

A főszervező meglátása szerint amúgy a Szent László Napok legfőbb ereje abban rejlik, hogy közösséget hozott létre, amelyben mindenki jól érzi magát, azt kapja, amit vár: barátokat, mosolyt, felhőtlen szórakozást. Pontosan emiatt is nehéz felbecsülni a szervezők szerint a résztvevők pontos számát, hiszen – mint Mihálka Melinda programigazgató is rámutatott – míg az első években egyértelműen az esti koncert vonzotta a legnagyobb tömegeket, és a fellépő kiléte, zenei stílusa alakította a közönség összetételét, az elmúlt két-három évben megváltozott a trend. Immár egész nap nagy a nyüzsgés a várban, este pedig az megy előre a nagyszínpadhoz, akinek tetszik az előadó, a többiek a Fejedelmi udvarban vagy éppen a sörsátrakban beszélgetnek barátokkal, rég nem látott ismerősökkel.

Mint elhangzott, idén a családbarát rendezvények mellett a zenéé volt főszerep: a több mint 150 programpontból 27 koncert volt minden műfajban és ehhez még hozzá kell adnunk a Zenél a város című örömzenélést, amelynek során nyolc napon át minden nap más és más zenei élménnyel várták a dallamok szerelmeseit a város különböző pontjain. Családi és gyermekprogramokból is volt amúgy 32. Hatalmas attrakciónak számított ugyanakkor a honfoglaláskori kalandozás a kurultájosok szervezésében.