Hevesen tiltakoznak az ügyészek és bírák a specális nyugdíjak különadója ellen

Krónika 2019. július 17., 20:23

Negatívan befolyásolja az ügyészek és bírák jogállását a kormány által a speciális nyugdíjak esetében tervezett szolidaritási adó a bukaresti Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) szerint.

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács veszélyben érzi a bírák és ügyészek függetlenségét Fotó: Facebook/Consiliul Superior al Magistraturii

A CSM véleménye szerint az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által bejelentett, a speciális nyugdíjakra estlegesen kivetendő szolidaritási adó negatívan befolyásolja az ügyészek és bírák jogállását, ezért – ha ez az intézkedés alkalmazásra kerül – a testület az alkotmánybírósághoz és a nemzetközi szervezetekhez fordul.

„A bírák és ügyészek függetlenségének megvédése érdekében a CSM semmilyen módon nem fogja eltűrni, hogy negatívan érintsék a bírák és ügyészek jogállását, ezért megteszi a szükséges intézkedéseket, beleértve a nemzetközi szervezetek és az alkotmánybíróság megkeresését” – írja a CSM szerdán kibocsátott nyilatkozatában.

Az CSM leszögezi, hogy a legtöbb államban, az európai joggyakorlatnak megfelelően, a bíráknak és ügyészeknek az alkotmány szavatolja a jogukat, hogy az utolsó jövedelmük szintjéhez közelálló nyugdíjat kapjanak. Az Agerpres hírügynökség által idézett közleményében a CSM emlékeztet, az ügyészi és bírói tevékenység az oktatáson kívül minden egyéb tevékenységgel összeegyeztethetetlen, és hogy a nemzetközi dokumentumok ajánlásai szerint fizetésüknek összhangban kell lennie szakmájuk méltóságával és azzal a felelősséggel, amit felvállalnak.

Mint arról beszámoltunk, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy a román kormány korlátozni akarja a különleges nyugdíjakat, emellett az egyetemisták vasúti utazási kedvezményeit is. A tárcavezető a bejelentett intézkedésekkel megtakarítást akar elérni. Elmondta, hogy a speciális nyugdíjak esetében bevezetik a szolidaritási adót, ami azt jelenti, hogy 10 ezer lejre korlátozzák a kiemelt nyugdíjakat, így az ezen az összegen felüli juttatást az állam visszatartja szolidaritási adóként.

Romániában a bírák és ügyészek különleges nyugdíja átlagban eléri 18 180 lejt, míg a sima átlagnyugdíj 1227 lej. Ilyen kiemelt öregségi járandóságra jogosultak még többek között a katonák, a titkosszolgálat alkalmazottai, a belügyminisztérium alkalmazottai, a diplomaták és a diplomáciai kirendeltségeken dolgozók, a törvényhozók, a parlament és a bíróságok kisegítő személyzete, valamint a pilóták.