Vincze Loránt a Krónikának: reméljük, az Európai Bizottság új elnöke nyitott lesz a kisebbségek iránt

Balogh Levente 2019. július 17., 17:49

Az európai kisebbségek védelmének fontosságára is felhívták Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnökének figyelmét a szavazás előtt, ő pedig hajlandó részletesebben is tárgyalni a témáról – mondta el a Krónikának Vincze Loránt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság frissen megválasztott elnöke Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az európai parlamenti képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, 22 tartózkodás mellett a német Ursula von der Leyent választották meg kedden este az Európai Bizottság új elnökévé.

Mint Vincze Loránt lapunknak kifejtette, a kát RMDSZ-es képviselő – vagyis ő és Winkler Gyula – támogatták von der Leyent.

„Úgy látjuk, hogy alkalmas, rátermett jelölt erre a posztra, főleg az eddig betöltött tisztségei alapján. A beszéde, amelyet előzőleg elmondott az Európai Néppárt képviselőcsoportjában, majd a plénum előtt, meggyőző volt, minden uniós politikáról mondott néhány gondolatot. A különböző politikai csoportoknak – a zöldeknek, a liberálisoknak és a szocialistáknak – is igyekezett gesztusokat tenni, hiszen egyértelmű volt, hogy a többség megszerzéséhez az ő támogatásukra is szükség volt” – emlékeztetett.

Hozzátette: ő már a képviselőcsoport ülésén fölvetette a Minority SafePack kezdeményezést, illetve az európai őshonos közösségeket illető uniós jogalkotás kérdését. „A végén volt egy beszélgetésünk, és abban maradtunk, hogy leülünk, és átbeszéljük ezeket a témákat.

Szerintem számára a kisebbségvédelem új téma, amibe be kell vezetnünk, hiszen védelmi miniszter, azelőtt pedig szociális- és családügyi miniszter volt, tehát valószínűleg még a németországi kisebbségek helyzetével sem volt mindennapi kapcsolatban. Föl kell építenünk ezt az együttműködést, és én bízom benne, hogy meglesz benne a nyitottság”

– mondta Vincze.

Annak kapcsán, hogy – mint azt a von der Leyen megválasztásakor elért szűk többség is jelezte – a jelek szerint a Néppártnak a liberálisok és a radikális baloldali pártok ellenszelében kell tevékenykedniük, kifejtette: nehéz lesz a következő időszak, bonyolult lesz a parlament működése, mivel az EP a korábbinál széttöredezettebb, miután a nagy pártok gyengültek, a szélsőséges pártok és az új liberálisok viszont erősödtek.

„Az új felállásban nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt. A klímavédelem, a szociális ügyek, az európai minimálbér gondolata is fölmerült. Nem lesz könnyű többséget teremteni ezek köré, hiszen a Néppártnak is megvannak az érdekei, elkötelezett a gazdák, a kis- és közepes vállalkozások iránt.

A mezőgazdaságra való utalás hiányzott is, pedig ez romániai magyar szempontból fontos lett volna.

Ugyancsak fontos lett volna a törésvonalakról – a régi és az új, a keleti és a nyugati tagállamok, a bevándorláspártiak és a bevándorlásellenesek közöttiekről – is hallani. Állunk elébe, hogy ezzel a helyzettel megbirkózzunk” – mondta Vincze Loránt.

Új EB-elnök kis többséggel

Kis többséggel ugyan, de megválasztották Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata politikust az Európai Bizottság következő elnökének az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden este. A képviselők 383 szavazattal, 327 ellenében, 22 tartózkodás és egy érvénytelen szavazat mellett támogatták a titkos szavazáson a jelölt bizottsági elnöki kinevezését. Von der Leyennek a szavazáskor hivatalban lévő képviselők abszolút többségének – 50 százalék plusz egy fő, azaz 374 képviselő – szavazatára volt szüksége a megválasztáshoz.

Az újdonsült elnök megválasztása után közölte: megkezdődik a munka egy erős és egységes Európai Unió megteremtése érdekében, a belső harcok helyett a közös kihívások leküzdésére kell összepontosítani. Rövid köszönőbeszédében hangsúlyozta: a belé vetett bizalommal az Európai Parlament (EP) képviselői hitet tettek egy „egységes, kelettől-nyugatig, déltől-északig terjedő Európa" mellett. „Nagy a felelősség, most megkezdődhet a munka” – húzta alá, azon véleményének adva hangot, hogy sikerülni fog legyőzniük a kontinens előtt álló nagy kihívásokat. Végezetül pedig közös, konstruktív alapokon álló munkára szólította fel az uniós képviselőtestület tagjait.

A szavazás eredményének kihirdetése után láthatóan megkönnyebbült von der Leyen későbbi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy klímabarát EU-t kíván teremteni, amely a polgárokat szolgálja, gazdaságilag erős, illetve a jogállamiság és a demokrácia tiszteletén alapul. Rámutatott, hogy mindig Európáért szeretett volna dolgozni, ezért olyan érzés ez számára, mint a hazatérés. Közölte, hogy nemi és földrajzi kiegyensúlyozottságra törekszik az Európai Bizottság tárcáinak elosztásában, rámutatva, hogy a kelet- és közép-európai tagállamok megfelelő képviseletét is biztosítani kell.