Főtitkár helyett helyettes: Mircea Geoanát nevezték ki a NATO második emberévé

Krónika 2019. július 17., 16:24

Mircea Geoană volt román külügyminiszter látja el ezentúl a NATO főtitkárhelyettesi tisztségével járó teendőket, ő az első román tisztségviselő, aki betölti a magas rangú pozíciót a katonai szövetség élén.

Mircea Geoană megtiszteltetésnek nevezte a kinevezését

A román szociáldemokrata politikus kinevezését Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete főtitkára jelentette be szerdán. Stoltenberg a transzatlanti kapcsolatok határozott támogatójaként jellemezte Geoanát, aki szerinte több évtizedes politikai és diplomáciai tapasztalatával hozzáadott értékkel látja el a NATO-t.

Mircea Geoană – aki az amerikai Rose Gottemoellert váltja a poszton a szervezetnél – közölte: büszkeséggel tölti el a felkérés.

A volt román külügyminiszter óriási kihívásnak és lehetőségnek nevezte, hogy az egymilliárd polgár biztonságát ellátó NATO-t képviselheti. „Diplomáciai és politikai karrierem során folyamatosan támogattam a transzatlanti kapcsolatokat és Románia euro-atlanti integrációját. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ebbe a kulcsfontosságú pozícióba neveztek ki, ez egyszersmind elismeri Románia fontos szerepét a NATO-ban” – írta Facebook-bejegyzésében Geoană.

A kormányzó román Szociáldemokrata Pártot (PSD) 2005 és 2010 között irányító, a 2009-es államfőválasztást Traian Băsescuval szemben elbukó Geoană neve egyébként 2013-ban a NATO főtitkári tisztségének várományosaként merült fel. A találgatásokat Victor Ponta akkori miniszterelnök indította el, aki azt valószínűsítette, hogy a következő NATO-főtitkár a frissen csatlakozott országok valamelyikéből kerül majd ki, ami szerinte „egyértelműen” Lengyelországot vagy Romániát jelentheti. A bukaresti sajtó akkor arról cikkezett, hogy Mircea Geoană lobbizik azért, hogy a katonai szervezet élére kerüljön.

Különben 2013 és 2017 között Sorin Ducaru töltötte be a NATO-ban a főtitkár asszisztensi posztját.