Kapunyitás a lassú e-járművek előtt: lehetővé tenné az elektromos minibuszok forgalomba íratását az RMDSZ

Szucher Ervin 2019. július 19., 09:46

Jelenleg Romániában nem lehet forgalomba íratni azokat az elektromos minituristabuszokat, amelyek máshol – például a budai várban – nagy népszerűségnek örvendenek. Az RMDSZ változtatna a helyzeten, ugyanakkor a törvénytervezet a hírekkel ellentétben nem vonatkozik az elektromos rollerek beíratására is.

Követendő példa. Rendkívül népszerűek a budai várban közlekedő elektromos minibuszok Fotó: Budapestcastlebus.com

Törvénytervezet beterjesztésével tenné lehetővé a kevesebb mint 25 kilométer/órás sebességgel közlekedő elektromos járművek forgalomba íratását Cseke Attila szená­tor. A jelenlegi román jogrendszer szerint ugyanis lehetetlen törzskönyvezni a nagyobb európai települések belvárosaiból ismert, pöttömnyi turistabusztípusokat. Az RMDSZ felsőházi frakcióvezetője akkor szembesült ezzel a fura állapottal, amikor elolvasta egy nagyváradi vállalkozó levelezését a rendőrség közlekedésrendészeti osztályával, illetve az Országos Gépjármű-nyilvántartási Hivatallal (RAR).

Mindkét hatóság közölte az Európai Unióból elektromos minibuszt behozni szándékozó üzletemberrel, hogy csak ideiglenes rendszámot kaphat, annak lejárta után viszont nem írathatja forgalomba járművét.

Ehhez képest Magyarországon már 1975 óta törvény szabályozza a hivatalosan lassú járműveknek nevezett eszközök törzskönyvezését és használatát. „A benyújtott törvénytervezetbe lényegében az uniós jogrendet emeltük be, hiszen a legtöbb tagállamban az efféle járgányokat is be lehet íratni. Ezek a minituristabuszok egyre népszerűbbek: elég, ha megnézzük, hány közlekedik a budai várban, és milyen sorok vannak azért, hogy a látogatók feljussanak valamelyikre” – érvelt a Krónikának nyilatkozó politikus. Cseke még nem egyeztetett a román pártok képviselőivel, de mivel kezdeményezése valamennyi nagyvárost érint, reméli, hogy a honatyák zöme megszavazza a törvénytervezetet.

Nagyváradon is elkelne az elektromos minibusz

Romániában egyelőre csak néhány üdülőtelepen vannak jelen klasszikus, forgalomba íratható sétajárgányok. A legtöbb a tengerparton közlekedik, néhány éve Szováta fürdőtelepén is felbukkant. Ezek viszont nem környezetkímélők, többségük dízelmotorral működik. Nagy­váradon viszont elektromos autót használnak – nem városnézésre, hanem a temetőben koporsószállításra a cinteremtől a sírhelyig. „Mivel nem megy ki a közútra, a városházának ezt a járművet nem kellett forgalomba íratnia. Turistabuszként mi is klasszikus járművet üzemeltetünk” – mondta el Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármester tanácsadója.

Kis ideje ugyanis egy gázolajjal üzemelő, 33 férőhelyes nyitott busz viszi körbe Nagyvárad bejárható belvárosi részein az oda látogatókat. Zatykó Gyula szerint jó lenne árammal működő elektromos minibuszokat vásárolni, de magas áruk miatt nem közpénzből, hanem uniós pályázat révén.

Parajdon nélkülözhetetlenek a régi csuklós buszok

Kísérleti jelleggel két, turisták által látogatott hazai sóbánya az elektromos minibuszokat is kipróbálta. Seprődi Zoltán, a parajdi bánya igazgatója lapunknak elmondta, hogy két hétig ők is használták a 15-16 férőhelyes járgányt.

Nagy népszerűségnek örvendett a vendégek körében, csakhogy nem cserélhetjük le a klasszikus csuklós buszainkat, amelyek 120-160 látogatót is képesek levinni a bányába”

– mondta el Seprődi. Csúcsidényben Parajdon naponta mintegy hétezren „merülnek” a mélybe, ennyi látogatót képtelenség lenne elektromos minibuszokkal szállítani. „Látványosságnak számít, de nem bányába való, hanem történelmi belvárosok körbejárására” – tette hozzá.

A magyar fővárosban például a budai várnegyeden viszi végig a látogatókat a minibusz. Van, amikor a sofőr mellett idegenvezető magyaráz a turistáknak, a legtöbb esetben viszont maga a gépkocsivezető az, aki megpróbálja személyesebbé és tartalmassá tenni a városnézés élményét. Emellett az üzemeltetők szem előtt tartják az innováció és a környezettudatosság fontosságát, ezért kizárólag csak árammal működő autókat használnak. Budán a szolgáltatócégek kétszeri felszállási lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek, így a túra bármikor megszakítható, és összeköthető múzeumi, kiállítási, kávéházi vagy éppenséggel fotózkodási pillanatokkal.

Nem az elektromos rollerekről szól a kezdeményezés

Cseke Attila nyomatékosítani kívánta, hogy mindaz, ami az általa beterjesztett törvénytervezetről megjelent a román médiában, nem felel meg a valóságnak. A bukaresti újságírók ugyanis azt hámozták ki Cseke szabályozási kísérletéből, hogy az RMDSZ-es honatya kötelezővé tenné az elektromos rollerek, kerékpárok és segwayek (önegyensúlyozó, két kerekű, elektromos meghajtású jármű) beíratását és időszakos műszaki ellenőrzését. A szövetség frakcióvezetője nevetségesnek tartaná, ha a parlament hajtányok és biciklik törzskönyvezését rendelné el.