Üres a kormánykassza? Szolidaritási adó a különnyugdíjakra, korlátoznák az ingyenes vasúti utazásokat

Krónika 2019. július 15., 18:39

A kormány szolidaritási adót tervez kivetni a tízezer lejnél magasabb különnyugdíjakra – jelentette be hétfőn Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

Teodorovici nem tűnt meggyőzőnek, amikor azt mondta: nem a pénzhiány indokolja az intézkedéseket

A tárcavezető szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülésén „elvi szinten” megállapodtak a költségvetés-kiigazítás alapelveiben, és előterjesztették néhány intézkedés tervezetét. A pénzügyminiszter rámutatott, terveik szerint tízezer lejben szabnák meg a speciális nyugdíjak felső határát, arra az összegre pedig, amely ezt meghaladja, úgynevezett szolidaritási adót vetnének ki, de nem pontosította, hogy mekkora lesz ez a közteher.

Egy másik tervezett intézkedés az egyetemisták ingyenes vasúti utazását érinti.

A pénzügyi tárca vezetője szerint több módosítási változat szóba jöhet ennek kapcsán, például korlátozhatják az évente igénybe vehető ingyenes utazások számát, megszabhatják a kedvezményezettek felső korhatárát, vagy a tanulási eredményekhez köthetik az ingyenjegyek odaítélését. A miniszter nyomatékosította: a végrehajtó bizottság elvi beleegyezését adta a tervezetekhez, a módosítások végleges formájáról a hónap végére tervezett költségvetés-kiigazításig születik döntés.

„Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem a pénzhiány indokolja ezeket az intézkedéseket. Ezeket azért kell meghozni, mert ez így logikus, általuk a következő évekre is biztosítani lehet a kívánt pénzügyi fenntarthatóságot” – idézte Eugen Teodorovici pénzügyminisztert az Agerpres hírügynökség.