Tömeges házkutatások Kárpátalján, Szijjártó Péter európaiatlannak nevezte az eljárást

Balogh Levente 2019. július 15., 17:42

Kárpátalja több járásában tömeges házkutatások kezdődtek hétfőn, amelyek egészen július 21-ig tartanak majd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter élesen kifogásolja az intézkedést.

Szijjártó Péter külügyminiszter felháborodottan reagált az ukrán hatóságok intézkedésére Fotó: KKM

Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora Facebook-bejegyzésében arról ír, hogy a Nagyszőlősi, az Ungvári és az Ilosvai járásban több képviselőjelöltet letartóztatott a rendőrség, akik állítólag szavazatokat próbáltak „vásárolni.” A gyanúsítottak között sokgyermekes anyák, tanárok, orvosok, sőt rendvédelmisek is vannak, akikre 3-tól 7 évig terjedő börtönbüntetés és vagyonelkobzás várhat.

Az érintettek között magyar szervezetek vezetői is lehetnek.

Ez Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter délutáni nyilatkozatából derül ki, amelyet az EU-tagországok hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozásának szünetében tett. „Példátlan, elfogadhatatlan, európaiatlan az az eljárás, amelynek keretében hétfő reggel a kárpátaljai magyar szervezetek vezetőinél erőszakos házkutatásokat tartottak” – idézte az MTI a magyar diplomácia vezetőjét.

Szijjártó arról is beszélt: Magyarország Ukrajna új elnökét, Volodimir Zelenszkijt új reménységnek tartja, és reméli, hogy a korábban részéről elhangzott, bizakodásra okot adó nyilatkozatok valósággá válnak. Hangsúlyozta, ha az új elnök nyilatkozatai valódi tettekké válnak, és a kárpátaljai magyarság visszakapja elvett jogait, Magyarország örömmel tér vissza az Ukrajnával folytatandó szoros együttműködéshez. „Magyarország látja ennek lehetőségét az új elnök hivatalba lépését követően, ugyanakkor az is látszik, hogy sokan vannak, akik ellenérdekeltek a jó ukrán-magyar kapcsolatokban” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.