Teodor Meleșcanu külügyminiszter lapátra kerül a bukaresti kormányátalakítás során

Rostás Szabolcs 2019. július 14., 23:50

A román kormány küszöbön álló átalakítása során Teodor Meleșcanu külügyminiszter elveszíti tisztségét – erősítette meg vasárnap este Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt, az ALDE elnöke.

Pártbeli főnöke szerint nyilvános megítélése negatívan befolyásolja Teodor Meleșcanu hivatali teljesítményét Fotó: Román külügyminisztérium

A szenátus elnöki tisztségét is betöltő politikus az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, informális megbeszélést folytatott a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) vezetőivel, és arra a következtetésre jutottak, hogy a külügyi tárca vezetőjét le kell váltani a posztjáról. Tăriceanu szerint Meleșcanu – aki egyébként az ALDE tagja – megítélése negatív hatással bír hivatali teljesítményére, és ez kihatással van a kormányzatra is.

Nagyra értékelem Teodor Meleșcanu munkáját, ám mindketten tisztában vagyunk vele, mennyire nehéz felvenni a küzdelmet a közmegítéléssel, ami az esetében egyáltalán nem kedvező. Ezt már vele is megbeszéltem” – jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu.

A szenátus elnöke hozzátette: a külügyminiszter visszahívásáról szóló döntést hétfői ülésén hozza meg az ALDE vezetősége, ő azonban nem vesz részt ezen, mert a pihenőszabadságát tölti. Szerinte a pártnak több jelöltje is van a külügyi tárca élére. Egybehangzó bukaresti sajtóértesülések szerint egyébként a tisztség várományosa Ramona Mănescu volt európai parlamenti képviselő, aki 2017-ben kilépett a Nemzeti Liberális Pártból (PNL), és átállt az ALDE-ba, ám mivel az alakulat idén nem jutott be az EP-be, nem szerzett újabb mandátumot az uniós törvényhozásban.

Nem véletlen amúgy, hogy a román diplomáciát 1992 és 1996 között már irányító, korábban a védelmi miniszteri posztot is betöltő, továbbá a Román Külügyi Hírszerzést is vezető Teodor Meleșcanu kényelmetlenné vált alakulata számára, hiszen számos botrány főszereplőjévé vált az elmúlt időszakban. Bírálatok kereszttüzébe került a május 26-ai EP-választások kapcsán amiatt, hogy a külföldi szavazókörzeteknél román választópolgárok ezrei voltak kénytelenek órákig sorban állni, ám rengetegen még így sem élhettek szavazati jogukkal. A külügyminiszter hatalmaz felháborodást váltott ki azzal is, hogy közölte: nem érzi felelősnek magát a történtekért.

Hibát követett el a román diplomácia vezetője azzal is, hogy eleinte nem ismerte el a Chișinăuban Maia Sandu vezetésével megalakult új moldovai kormányt, ehelyett támogatásáról biztosította az országból később elmenekült Vlad Plahotniuc oligarcha nevével fémjelzett – hamarosan meg is bukott – hatalmat.

Teodor Meleșcanu és az általa vezetett külügyminisztérium ugyanakkor alapvetően hozzájárult a román–magyar kapcsolatok elmérgesedéséhez, mindenekelőtt az úzvölgyi katonai temetővel kapcsolatos nézeteltérések mentén.

A bukaresti külügyi tárca korábban úgy értékelte: a magyar tisztségviselők szították a feszültséget, és provokáltak, miközben a román fél „folyamatosan nyugalomra intett és mindkét közösség által elfogadható, kiegyensúlyozott megoldást szorgalmazott”. Sőt a külügy azt is tagadta, hogy a sírkertben június 6-án történt incidensek során a román behatolók erőszakosan léptek fel. A minisztérium emellett megalapozatlannak nevezte, hogy a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját. A múlt héten ugyanakkor Meleșcanu azzal vádolta meg Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert, hogy az „igazságszolgáltatási intézmények ítéleteinek figyelmen kívül hagyását és a román állam igazságügybe való beavatkozását kérte tőle”.

Különben a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága ugyancsak hétfőn ül össze, és a testület napirendjén szerepel többek között a kormányátalakítás kérdése. Nem hivatalos értesülések szerint Meleșcanuhoz hasonlóan menesztés vár Carmen Dan belügyminiszterre is, aki a börtönbüntetését töltő Liviu Dragnea volt PSD-elnök bizalmasának számít. Mint ismeretes, Carmen Dan a júniusi úzvölgyi temetőincidens kapcsán kijelentette: magyar futballultrák is részt vettek a botrányos megemlékezésen.

{K1}