Roncs Plusz program: tizenötmillió lejjel kiegészíti a kormány az elektromos autók vásárlására nyújtott támogatási keretet

Hírösszefoglaló 2019. július 14., 10:01

A kormány 15 millió lejjel kiegészíti hétfőtől a Roncs Plusz programot, miután az elmúlt négy hónapban a magánszemélyeknek felajánlott összes utalvány elfogyott – közölte a környezetvédelmi minisztérium.

Fotó: Illusztráció

A rendelkezésre álló összegből 334 elektromos autót jegyeztek előre.

Graţiela Gavrilescu tárcavezető arra számít, hogy év vége előtt elfogy a 15 millió lejes kiegészítő összeg is.

A minisztérium szerint a Roncs Plusz akcióban

a polgárok 45.000 lejes öko-értékjegyet kaphatnak, ami nem haladhatja meg egy új, teljesen elektromos jármű kereskedelmi árának 50%-át.

Új, külső tápellátással rendelkező plug-in jármű beszerzése esetén a vásárló 20.000 lejes értékjegyet kap, amely az autó eladási árának legfeljebb 50%-a lehet. Az ilyen típusú hibrid járművek széndioxid-kibocsátásának 50 g/km-nél kisebbnek kell lennie (legfeljebb 70 g CO2/km a WLTP-szabvány szerint).

A programhoz való hozzáférés nem függ attól, hogy a vásárló leadott-e egy használt autót,

de a klasszikus Roncsprogram keretében kínált kiselejtezési díj összevonható a Roncs Plusz kiterjesztés által biztosított öko-értékjeggyel.

Ha a kérelmező töröl a forgalomból egy nyolc évnél régebbi járművet, és úgy dönt, hogy új elektromos autót vásárol, jogosult mind a 6.500 lejes selejtezési díjra, mind a 45.000 lejes öko-értékjegyre.

Ugyanez érvényes plug-in hibrid jármű megvásárlása esetén, amikor a vásárló mind a 6.500 lej kiselejtezési díjat, mind pedig a 20.000 lej értékű öko-értékjegyet megkapja.