Viorica Dăncilă nem támogatja Laura Kövesi európai főügyésszé történő kinevezését

Krónika 2019. július 12., 22:28

Amíg kételyek merülnek fel Laura Codruţa Kövesi személyével kapcsolatban, addig nem helyénvaló az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt főügyészének támogatása, hogy elnyerje az európai főügyész tisztséget – jelentette ki Viorica Dăncilă.

Megnőttek Laura Kövesi esélyei? A bukaresti balliberális hatalom továbbra sem látná szívesen a DNA volt vezetőjét európai főügyészként

A Franciaország nemzeti ünnepe, július 14-e tiszteletére adott fogadáson a román miniszterelnök hozzátette: ez az ő személyes véleménye, a végső döntést a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) illetékes testületei hozzák meg.

Áprilisban megállapodás nélkül értek véget az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa közötti tárgyalások az európai főügyész kinevezéséről, amelyre Laura Kövesi is pályázik. Az ügy a májusban megválasztott Európai Parlament napirendjére kerül.

Az Agerpres hírügynökség emlékeztet, hogy az Európai Parlament és az EU Tanácsának képviselői három tárgyalási fordulót tartottak: március 20-án, március 27-én és április 4-én. Az április 4-i találkozón az EP tárgyalócsoportja megismételte, hogy a jelöltek közül továbbra is Laura Codruţa Kövesit részesítik előnyben, hogy az új európai ügyészség első főügyészévé váljon, és felkérte a Tanácsot, hogy vizsgálja felül álláspontját.

Az EU Tanácsának tárgyalói ismételten megerősítették, hogy határozottan támogatják a francia Jean-Francois Bohner jelölését. Ezzel egy időben a francia közszolgálati rádió (RFI) pénteken azt jelentette, hogy információi szerint Bohnert-re bíznák a francia korrupcióellenes főügyészség irányítását, ennek nyomán kiesne az európai főügyészi tisztségért folytatott küzdelemből. A bukaresti sajtó ezt úgy értelmezi, hogy a DNA volt vezetője előtt szabaddá vált az út az európai főügyészi poszt megszerzése előtt.