Tudorel Toader cáfolja, hogy az általa vezetett igazságügyi tárca kezdeményezte volna a vitatott törvénymódosításokat

Hírösszefoglaló 2019. július 12., 17:55

Tudorel Toader cáfolta pénteken, hogy bármi köze lenne egyes, az igazságszolgáltatás területén elfogadott és bírált törvénymódosításokhoz.

Toader reményét fejezte ki, hogy idővel „a felszínre kerül a valóság az igazságszolgáltatásban” Fotó: Igazságügy-minisztérium

Az Agerpres beszámolója szerint Toader azt mondta egy iaşi-i sajtóértekezleten, hogy mindet felvállal, amit miniszterként tett, de „nem vállalja azt, amit mások tettek”.

A miniszter összesen hat esetet hozott fel. Ezek közé tartozik az igazságszolgáltatásban történt bűncselekményekkel foglalkozó ügyészség létrehozása, amelyet a parlament különleges bizottsága kezdeményezett és a parlament fogadott el.

A büntetés-végrehajtási jogorvoslatra vonatkozó törvényjavaslatot a korábbi, technokrata kormány fogadta el 2016-ban.

A tárcavezető elmondta: a parlament elé már ő terjesztette, közvetlenül azután, hogy miniszternek nevezték ki, de ő negatívan véleményezte a tervezetet.

A tárcavezető kifejtette:

vezetése alatt a minisztérium egyetlen amnesztiára vagy közkegyelemre vonatkozó törvényttervezetet sem véleményezett.

Toader cáfolta azt is, hogy minisztérium kezdeményezte volna a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását.

Hozzátette: az igazságügyi tárca negatívan véleményezte a Szuverén Beruházási Alap létrehozásáról szóló jogszabálytervezetet is.

Toader reményét fejezte ki, hogy idővel „a felszínre kerül a valóság az igazságszolgáltatásban” és úgy vélekedett, hogy azért váltották le, mert nem támogatta a fenti jogszabályokat.