Búvárfelszerelések és alumíniumszállítmány között bukkantak határsértőkre a román határrendészek

Krónika 2019. július 12., 13:17

Búvárfelszerelések között elbújt iraki határsértőkre bukkantak a román hatóságok a Vidin-Calafat közúti határátkelőnél. A nagylaki átkelőnél ugyanakkor iraki, szíriai és iráni határsértőket találtak egy Németországba tartó kamion rakterében.

Búvárfelszerelés közé rejtőzött migránsok a román–bolgár határnál Fotó: Román Határőrség

A Franciaországba tartó furgonnal egy török állampolgár jelentkezett csütörtök délután határátlépésre a bolgár–román határon. A menetlevél szerint búvárfelszereléseket tartalmazó rakomány alapos átvizsgálása során kilenc – 17 és 28 év közötti – iraki férfi került elő, akik elmondásuk szerint egy nyugat-európai országba akartak eljutni.

A gépkocsivezető és szintén török állampolgárságú kísérője azt állította, hogy nem volt tudomása a raktérben elbújt illegális bevándorlókról.

Az MTI közölte, hogy a két ország közötti toloncegyezménnyel összhangban a határsértőket és a jármű vezetőfülkéjében utazó, embercsempészettel gyanúsított két török állampolgárt a román határrendészek átadták bolgár kollégáiknak, hogy lefolytassák velük szemben az eljárást.

Ezzel egy időben iraki, szíriai és iráni határsértőkre bukkantak a határrendészek a nagylaki átkelőnél, egy Németországba tartó kamion rakterében. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a járművet egy 50 éves, török állampolgárságú férfi vezette, és a menetlevél szerint alumínium tekercseket szállított egy németországi cégnek. A jármű rakterének átvizsgálásakor a határrendészek összesen 25, iraki, szíriai és iráni állampolgárságú személyt – 12 férfit, öt nőt és nyolc gyereket – fedeztek fel, akik bevallásuk szerint valamelyik nyugat-európai országba terveztek eljutni.

A török sofőr ellen embercsempészet, a migránsok ellen illegális határátlépési kísérlet gyanújával kezdeményezett eljárást a határrendészet.