Liga 1: új idény, hagyományos esélyesek – A Kolozsvári CFR és az FCSB a fő várományosai a hétvégén induló szezon bajnoki címének

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. július 12., 07:50

A fogadóirodáknál a címvédő Kolozsvári CFR és az ezüstérmes FCSB a fő esélyesei a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hétvégén rajtoló 2019–2020-as idényének. A Craiova és a Dinamo  ismét dobogós helyre pályázik, de a Sepsi OSK is megismételné legutóbbi bravúrját.

Trónkövetelők. Az FCSB és a Viitorul az új szezonban is megnehezítené a CFR címvédését Fotó: Facebook

Lezárult a nyári szünet a hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, péntektől már a 2019–2020-as szezon első fordulójában lépnek pályára a csapatok. A tizennégy együttes között idén nincsenek erdélyi újoncok – az Academia Clin­ceni és a Târgoviștei Chindia jutottak fel –, a címvédő Kolozsvári CFR, valamint a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, a Medgyesi Gaz Metan és a Hermannstadt viszont már élvonalbeli rutinnal szerepelnek a mezőnyben.

A fogadóirodáknál minimális különbséggel ismét a CFR és az FCSB számít főesélyesnek, miközben a harmadik helyen jegyzett Craiova esetében már tízszeres szorzó szerepel. A Casa Pariurilor lett egyébként a Liga 1 új, névadó főszponzora, de csütörtökön azt is bejelentették, hogy a LookSport mellett a TelekomSport is műsorra tűzi az új szezon összes mérkőzését.

Vitatott fiatalítás

A kiírás nem változott: az alapszakasz után felső- és alsóházra oszlik majd a mezőny, hogy a legjobb hat a bajnoki címért és az európai klubtornákon való szereplésért folytassa a playoffban, miközben a 7–14. helyezettek a bennmaradásért lépjenek majd pályára a playoutban. Az idei szezonban viszont

a csapatoknak már két U21-es korosztályú játékost kell szerepeltetniük, mely előírás továbbra is megosztja a szakembereket.

A legtöbben, köztük a címvédő Kolozsvári CFR-t edző Dan Petrescu, ellenzik a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) sajátos szabályát. „Nem is értem. Nekem edzőként az a feladatom, hogy eredményeket érjek el, nem azért fizetnek, hogy játékosokat neveljek. Sehol máshol, ahol dolgoztam, nem kértek tőlem ilyesmit. Azt kérték, hogy legyek eredményes. Azt viszont csak a legjobb játékosokkal lehet, de én nem szerepelhetek a lehető legerősebb felállásban egy olyan szabály miatt, amely a világon sehol máshol nem létezik” – háborgott a szakember. Meglátása szerint ez a fiatal játékosoknak sincs a hasznára, mert ő kénytelen lesz korán lecserélni. „Az U21-es válogatott sikere nem ennek a szabálynak köszönhető, hanem annak, hogy tehetségesek a játékosok. Ha tehetséges valaki, bárhol pályára léphet. Ezzel a szabállyal sportszerűtlenné válik a bajnokság, mert miközben nekem a legjobbakat kellene pályára küldenem, a kezem meg van kötve, és nem tehetem” – tette hozzá az amúgy kevés utánpótláskorú futballista közül válogató edző.

A szabállyal a legkevesebb problémája Gheorghe Haginak, a Viitorul edzőjének van, hiszen évek óta több tehetséges fiatal kerül ki az akadémiájából, utánpótlás-nevelő központja élen áll az FRF rangsorában. Csapatából épp fia, Ianis átigazolási lehetőségei foglalkoztatják a központi sportsajtót, és miközben a „Kárpátok Maradonája” cáfolta, hogy a Bayern München érdeklődött volna az U21-es válogatottal olimpiai kvalifikációt kiharcoló futballista iránt, a spanyolországi és az angliai csapatokkal folytatott tárgyalásokat megerősítette. Elmondása szerint most hétvégén véglegesedhet a szerződéskötés Ianis átigazolásáról. A Szuperkupa-győztes Viitorul amúgy szintén szerepel az Európa Ligában, de csak a második selejtezőkörben kezd.

Esélyesek keretproblémákkal

A Kolozsvári CFR már túl van a szezonrajt előtti izgalmakon, de épp az első két tétmeccse adhat okot aggodalomra, hiszen

a hibátlan mérleggel teljesített felkészülési találkozók után a Szuperkupát és a Bajnokok Ligája első selejtezőmeccsét is elbukta.

Utóbbi összecsapáson nem lépett pályára Damjan Djokovic, akit sajtóinformációk szerint Dan Petrescu zárt ki a keretéből, amiért a Viitorul elleni Szuperkupa-meccs éjszakáján egy nőt vitt fel a szállodai szobájába. Hogy ez mennyire volt hatással a teljesítményére, nem tudni, az viszont tény, hogy a kedden nélküle szerepelő fellegvári együttes nagy ziccereket hagyott ki a kazah Asztana ellen 1-0-ra elveszített összecsapásán. Dan Petrescu szeretne további erősítést keretébe, mert bár – mint arról beszámoltunk – aktívak voltak eddig az átigazolási piacon, a Kínába visszatért Kevin Bolit például még pótolni szeretné. A leginkább talán a gólkirály George Țucudean hiányát érzik, de bíznak benne, hogy a szívproblémákkal bajlódó csatáron múlt héten elvégzett másodszori orvosi beavatkozás eredményes lesz.

Az újabb címvédést célzó CFR fő riválisa várhatóan ismét az FCSB és a Craiova lesz, akik a lapzártánk után rendezett Európa Liga-selejtezőkkel ugyancsak „túljutottak” a bemutatkozáson.

Utóbbi Corneliu Papură edzővel folytatja, előbbi viszont új vezetőedzővel, Bogdan Andonéval vág neki a 2019–2020-as szezonnak, de a korábbi évektől eltérően ezúttal alig pár játékost igazolt, miközben több kulcsember is elhagyta a fővárosi piros-kékeket. Csütörtökön viszont bejelentették a 24 éves középpályás, Ionuț Vînă leszerződtetését, és a 28 éves portugál Thierry Moutinho – aki korábban a CFR-rel nyert két bajnoki címet – leigazolását, de előrehaladott tárgyalásokat folytatnak Diogo Salomao megszerzése érdekében, miközben a balhátvéd Florin Ștefant a Sepsi OSK-tól igazolnák át.

Nézőcsábító csapatépítés

A Sepsi OSK az elmúlt szezonban kezdeti céljait túlszárnyalva bejutott a felsőházi rájátszásba. Ebben kulcsszerepet játszott a 25 éves Ibrahima Tandia, ám a Franciaországban született, mali válogatott középpályás eligazolt a háromszéki együttestől. Több más futballista is csapatot váltott nyáron, helyükre többen is érkeztek, ám a közösségi oldalakon megszólaló szurkolók nehezményezik a csatárok hiányát. A klub valóban több hátvédet igazolt, épp csütörtökön jelentették be a 27 éves balhátvéd, Konongo Hugo leszerződtetését. A héten még további három védő csatlakozott hozzájuk a szenegáli származású 25 éves Oumar Diahité, a 31 éves Răzvan Dincu és a 30 éves Radoslav Dimitrov személyében. Előtte is elsősorban közép- és a hátsó „vonalakon” mozgó futballistákat igazolt az egyesület, de László Csaba vezetőedző elmondása alapján pályafutása során már játszott ék nélkül, a gólok pedig nem maradtak el.

A futballban egy csapat amúgy sincs soha kész. Mindig kell építkezni”

– fűzte hozzá a szakember. Az idényrajtot beharangozó sajtótájékoztató alkalmával Hadnagy Attila immár klubvezetőként részletezte a nyári felkészülés során végzett munkát. Kiemelte, ők is tudják, hogy még szükségük van pár jó játékosra, ezért az átigazolási időszak szeptemberi lezárásáig még lesznek érkezők. „Én így is bízok a fiúkban. Azokban, akik jöttek, de főleg a régi, tapasztalt játékosainkban. Össze tudják szedni az öltözőt, motiválni tudják egymást” – mondta. Úgy érzi, hogy készen állnak az első fordulóra,

a 2019–2020-as idényre nézve pedig az céljuk, hogy a legjobb nyolc között zárjanak, és visszacsábítsák a nézőket a stadionba.

Városi arénájuk pályájának fűtését amúgy megoldották, az immár minden szempontból megfelel élvonalbeli mérkőzések rendezésére.

Alsóházból felfelé

A Sepsi OSK, mint ismeretes, a Voluntari vendégeként kezd pénteken. Az Ilfov megyei csapat az elmúlt szezonban az alsóházban zárt, ugyanakkor, mint László Csaba is mondta: ez már egy új idény. Nem volt ugyanakkor nagy játékosmozgás a Voluntari keretében, a csapatot pedig ugyanaz a Cristiano Bergodi edzi, amelyik tavaly megmentette őket a kieséstől. Három új igazolást jeleztek, épp úgy, mint az újonc Clinceni, amelyik a Liga 2-es feljutást kiharcoló Ilie Poenaru edzővel folytatja. Igen aktív volt ugyanakkor a Dinamo, amely az elmúlt idényben jegyzett klubtörténeti mélypontja után Eugen Neagoe edzőre bízta a csapatát. A hagyományosan dobogós célokkal induló Ștefan cel Mare úti gárda volt a legaktívabb az átigazolási piacon, de a Mihai Teja irányítása mellett készülő Iași, a Costel Enachéra bízott Hermann­stadt, a Dan Alexa edzővel készülő Giurgiui Astra és a Marius Croitorut edzővé kinevező Botoșani is beleszólnának az élmezőny harcába. Utóbbitól, mint ismeretes, Fülöp Loránd a Puskás Akadémához igazolt, miközben érkezett egy magyar élvonalat megjárt játékos, a Haladástól szerződtetett Ofolsu személyében. Az újonc Târgoviștéi Chindia Viorel Moldovannal folytatja, mint ahogyan a Medgyesi Gaz Metan sem váltott edzőt, és Edi Iordănescuval kezdi a szezont. Légiósokat „veszítettek” ugyanakkor a nyáron, távozott egyebek mellett Mario Rondon és Luis Aurelio – mindketten a Kolozsvári CFR-hez igazoltak –, miközben az érkezők között a Levszki Szófiától „hazatért” Sergiu Bușt említhetjük.

A Liga 1 első fordulójának műsora: péntek: Voluntari–Sepsi OSK (18.30); szombat: Astra–Botoșani (18), CFR–Iași (21); vasárnap: Craiova–Clinceni (18), FCSB–Hermannstadt (21); hétfő: Medgyes–Chindia (18), Viitorul–Dinamo (21).