Megdöbbentő sajtófotók a nagyvilágból: díjazott alkotásokból nyílt kiállítás Kolozsváron

2019. július 12., 13:33

A kolozsvári Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában tekinthető meg a 62. alkalommal megrendezett World Press Photo versenyen díjat nyert munkákból összeállított tárlat.

Fotó: Ferencz Alpár

A világ számos pontján készült, meghökkentő, lenyűgöző, 140 sajtófotót felsorakoztató kiállítás – amelyet szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között láthatnak az érdeklődők július 21-ig – 78 801 beküldött fotó közül mutatja be a legjobbnak ítélt képeket.

A tárlaton látható többek közt Máté Bence magyarországi fotós Háromszéken készített képe, amely természetfotó kategóriában elnyerte az első helyezést. A képen levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A fotó arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési céllal gyakran úgy, hogy az állat még él.

A független zsűri 129 ország fotósainak munkáját értékelte, összesen 4738 pályázóét.

A tárlatot a Történetek, melyek számítanak mottóval láttak el, és a látogató a képek megtekintése után azt érzi: valóban így van. A korunk égető kérdéseit, különböző kultúrák eltérő arcait, a természeti szépségeket felsorakoztató kiállítás hol megbotránkoztat, hol gyönyörködtet. Egy azonban mindegyik munkában közös: a forma tökéletessége, a komponálás módja, ami a tartalmat esztétikummá lépteti elő.

Ferencz Alpár