Traian Băsescu pártjának elnöke szerint a magyarok örüljenek, hogy használhatják az állam nyelvét

Krónika 2019. július 11., 22:55

A Népi Mozgalom Pártja (PMP) a nép ügyvédjéhez fordul a módosított közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatban – jelentette be csütörtökön az alakulat elnöke, Eugen Tomac.

Eugen Tomac azzal riogat, hogy a Dăncilă-kormány Románia második hivatalos nyelvévé nyilvánítja a magyart

A Traian Băsescu volt államfő által alapított ellenzéki párt elnöke „gyilkos közigazgatási törvénykönyvnek” nevezte a Dăncilă-kormány által sürgősségi rendelettel hatályba léptetett jogszabályt. Tomac ugyanakkor azt is megengedhetetlennek nevezte, hogy egy idegen kormány, a budapesti kabinet „szabja meg Románia kormányának, miként képviselje Románia érdekeit”.

A politikus úgy vélekedett, valamennyi európai uniós tagállamnak világos külpolitikája van az állam hivatalos nyelvével kapcsolatos törvényi keretet illetően.

Ezzel a politikai trükkel a Dăncilă-kormány gyakorlatilag megpróbálja az ország második hivatalos nyelvévé tenni a magyart, ami elfogadhatatlan. Ezt mi az ország eladásának tekintjük” – jelentette ki Eugen Tomac.

A PMP vezetője úgy vélekedett, hogy Franciaországban, ahol több száz nemzeti kisebbség él, az emberek sohasem fognak ilyen jogokat követelni maguknak, amelyeknek szerinte „semmi közük nincs az európai törvényekhez”. Tomac a PMP országos végrehajtó tanácsa ülésén elmondta, a román nyelv is az Európai Unió hivatalos nyelvei közé tartozik, és minden román állampolgárnak – nemzetiségtől függetlenül – „megtiszteltetés” kellene hogy legyen, hogy ezt használhatja a román állami intézményekben.

„Nem értem, miért okozna problémát tisztelettel és lojalitással viszonyulni az állam hivatalos nyelvéhez, ez a politikai engedmény pedig megengedhetetlen. A budapesti kormánynak éppen elég problémája van otthon, nem kellene még azt is megszabnia, hogy mit tegyünk mi itt Bukarestben” – idézte az Agerpres hírügynökség a PMP elnökét.

A módosított közigazgatási törvényről szóló sürgősségi kormányrendelet múlt pénteken jelent meg a hivatalos közlönyben. A Viorica Dăncilă vezette kabinet június 25-i ülésén fogadta el a rendeletet, majd egy héttel később, július 3-án módosított rajta. Az egyik módosítás értelmében az önkormányzatok jóváhagyásával azokon a településeken is alkalmazhatók az anyanyelv-használati jogok, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot. Az RMDSZ viszont úgy véli, hogy csorbítja a kisebbségi jogokat, és visszalépést jelent az eddig hatályos rendelkezésekhez képest a bukaresti kormány által hatályba léptetett új közigazgatási törvénykönyv.