Döntöttek a talárosok: inkognitóban is mérhetik a sebességet a közlekedési rendőrök

Krónika 2019. július 11., 07:45

Az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította az alkotmánybíróság azt a törvényt, amely kizárólag a közlekedésrendészet megkülönböztető jelzéseivel ellátott, jól látható helyen állomásozó gépjárműveivel tette volna lehetővé a sebességmérést.

Fotó: Haáz Vince

A bukaresti taláros testület Klaus Johannis államfő normakontrollja nyomán vizsgálta szerdán a bukaresti képviselőház által – döntéshozó kamaraként – május 14-én megszavazott jogszabályt. A Florin Roman, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője által kidolgozott módosító indítvány többek között előírta, hogy kizárólag a rendőrség megkülönböztető jelzéseivel ellátott járművekből lehet sebességet mérni, és a mobil (pisztoly típusú) radarokat a rendőrségi járművektől legfeljebb 10 méteres távolságra kell elhelyezni.

A jogszabály azt is leszögezte, hogy tilos olyan járművekből mérni a sebességet, amelyek nem jól látható helyen állomásoznak.

Florin Roman képviselő szerint a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozását (KRESZ) módosító indítvány célja a megelőzés. Az előterjesztés ellenzői – többek között a rendőri szakszervezetek – azonban úgy vélekedtek, hogy a kezdeményezés megnehezíti a rendőrség számára a gyorshajtók kiszűrését.

A jogszabályt egyébként második alkalommal nyilvánította az alaptörvénnyel ellentétesnek az alkotmánybíróság, amely tavaly novemberben – ugyancsak Klaus Johannis elnök észrevételei alapján – egyszer már visszaküldte a parlamentnek a törvényt.