Johannis a túl alacsony öregségi juttatásokkal magyarázza, hogy aláírta a nyugdíjtörvényt

Krónika 2019. július 10., 20:55

Klaus Johannis államfő bevallása szerint azért hirdette ki az új nyugdíjtörvényt, mert jelenleg túl alacsonyak az öregségi juttatások Romániában, így szükség van a jogszabályra.

Johannis szerint a kormány arról biztosította, hogy van fedezet a nyugdíjemelésekre Fotó: Presidency.ro

A Cotroceni-palotában adott szerdai sajtónyilatkozatában az államelnök rámutatott, túl alacsonyak a nyugdíjak Romániában, emellett pedig méltánytalanságokat is rejt a jelenlegi rendszer, ezért mindenképpen szükség volt egy olyan törvényre, amely felszámolja ezeket a hibákat.

„Másrészt felvetődött, hogy honnan lesz pénz minderre. Beszéltem a témáról a miniszterelnökkel, világosan megkérdeztem tőle, van-e pénzük a nyugdíjak kifizetésére. A kormányfő arról biztosított, hogy a kabinet végzett egy elemzést, és van pénz a nyugdíjakra. Ezt követően kihirdettem a törvényt” – idézte Johannist az Agerpres hírügynökség.

Az államfő hétfőn hirdette ki a nyugdíjtörvényt, amelyet június 26-án fogadott el ismét a képviselőház az alkotmánybíróság által kért módosítások végrehajtását követően.

Az államelnök döntése azért is meglepő, mivel Johannis már többször azt vetette a kormány szemére, hogy fenntarthatatlan kiadásokba bocsátkozik az államadósság növelésének terhére. A jogszabály értelmében a következő két évben mintegy 70 százalékkal nőnek az öregségi járandóságok. Idén szeptembertől 15 százalékkal nő a nyugdíj, ugyanakkor lényeges emelés jövő év szeptember 1-jétől lesz, akkor a nyugdíjpont – aminek alapján kiszámolják az öregségi járandóságokat – értéke eléri az 1775 lejt. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak már a jövő év őszén több mint 60 százalékkal lesznek magasabbak a jelenleginél, és 40 százalékkal haladják meg a szeptember 1-jén megemelt nyugdíjakat. Az idei első negyedévben 1227 lej volt az átlagnyugdíj Romániában.

Egyébként ebben az évben 8,4, jövőre 24,8, 2022-ben pedig 81 milliárd lejes többlettételt jelentenek a költségvetés számára a bukaresti parlament által elfogadott nyugdíjtörvényben szereplő emelések. Míg a kormány szerint van fedezet a tervezett emelésekre, az ellenzék átverésnek tartja az – RMDSZ által is támogatott – jogszabályt.