A Romaero hadiipari vállalattal kötött megállapodást a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon

MTI 2019. július 10., 17:27

A repülőszerkezetek kutatására, gyártására és karbantartására szakosodott román Romaero védelmi ipari céggel kötött együttműködési megállapodást szerdán Bukarestben a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon vállalatcsoport.

A védelemé a szó. Románia hét Patriot-üteget vásárol az Egyesült Államoktól 3,9 milliárd dollár értékben.

A Viorica Dăncilă román miniszterelnök jelenlétében aláírt memorandum értelmében a Romaeronál alakítják ki a Raytheon egyik romániai karbantartási központját azon Patriot rakétavédelmi rendszerek számára, amelyek beszerzéséről két éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Johannis román elnök.

A bukaresti kormány egyik fő célkitűzése, hogy a hadsereg fejlesztésére szánt költségvetési források – a külföldi partnerekkel kiépítendő együttműködés és az általuk megvalósuló technológiai fejlesztések révén – minél nagyobb arányban segítsék a román védelmi ipar felélesztését”

– mutatott rá a szerdai eseményen Dăncilă.

Felidézte: Románia –  a NATO-val szemben vállalt kötelezettségét teljesítve – tartósan a GDP két százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra. Ez is jelzi, hogy Románia tisztában van azzal a stratégiai szereppel, amelyet a NATO délkeleti szárnyának, konkrétan a Fekete-tenger térségének védelmében játszik – tette hozzá.

A román vállalat többségi részvényeit birtokló gazdasági minisztérium képviseletében jelen lévő Niculae Bădălău tárcavezető azt mondta:

a Romaeronál jelenleg 900 szakember dolgozik, a most aláírt megállapodás nyomán létszámuk 1500-ra nőhet.

Az eseményről beszámoló román hírforrások nem részletezték, milyen értékű beruházást hoz a román vállalat számára a Raytheonnal tervezett együttműködés.

Az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium 2017-ben jelentette be, hogy Románia hét – ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére is alkalmas – Patriot-üteget vásárol az Egyesült Államoktól 3,9 milliárd dollár értékben.

A román sajtó washingtoni forrásokra hivatkozva korában azt közölte, hogy a Raytheon által gyártott 56 darab MIM-104-es, illetve a Lockheed Martin által gyártott 168 darab PAC-3-as rakéta a teljes vételár 20 százalékát sem éri el:

a csaknem négymilliárd dolláros keretösszeg legnagyobb részét a hét rádiólokációs, illetve tűzvezetési rendszer, az ezeket kiszolgáló berendezések és 28 darab M903-as rakétakilövő jármű beszerzésére fordítják.

A román legfelsőbb védelmi tanács 2017 augusztusában hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.