FRISSÍTVE: Meleşcanu kioktató hangnemben beszélt, és beavatkozási kísérlettel vádolja Szijjártót

Balogh Levente 2019. július 10., 16:54

Kioktató hangnemben reagált Teodor Meleşcanu román külügyminiszter Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter keddi, a szlovákiai Csorba-tó mellett tartott találkozójukon tett felkérésére.

Szijjártó Péter és Teodor Meleşcanu egy korábbi megbeszélésen Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

Mint arról beszámoltunk, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) informális külügyminiszteri találkozójának alkalmával tartott kétoldalú megbeszélésen a magyar diplomácia vezetője felvetette: a romániai bíróságok fejezzék be azt a gyakorlatukat, hogy több millió forintos bírságokat szabnak ki magyar tisztségviselőkre anyanyelv- és szimbólumhasználat miatt.

{K2}

A román külügyminisztérium szerdán közleményben reagált a felvetésre, amelyet Teodor Meleşcanu úgy értelmezett, hogy a magyar tárcavezető azt kéri: a román kormány „avatkozzon be” az igazságszolgáltatás tevékenységébe.

A kommüniké értelmében a román miniszter azt mondta Szijjártónak: egy demokratikus államban, ahol működik a jogállam és amely tiszteletben tartja az európai értékeket – beleértve a hatalmi ágak szétválasztását is –, „elfogadhatatlan a kormány beavatkozása az igazságszolgáltatásba”. A bukaresti közlemény szerint a találkozóra a román fél kérésére került sor, miután a magyar fél „nem konstruktívan” viselkedik, a cél pedig az volt, hogy „véget vessen a magyar fél folyamatos provokációinak”.

Mint arról beszámoltunk, egy korábbi közleményben a román külügy azt is közölte: Meleşcanu arra kérte magyar kollégáját, hogy a budapesti hivatalosságok visszafogottságról tegyenek bizonyságot nyilatkozataik során, ugyanis szerinte az utóbbi időben a magyar–román párbeszédet mesterséges módon feszültté tették. „Meleşcanu kifejtette, hogy minden helyzetben csakis a nyílt és pragmatikus, az európai, euroatlanti értékekkel, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerséggel összhangban levő kommunikáció vezethet megoldáshoz” – közölte a bukaresti külügyi tárca.

{K1}

A találkozóról kibocsátott magyar külügyi közlemény szerint Szijjártó Péter román kollégája segítségét kérte abban, hogy az úzvölgyi katonai temetőről szóló szakértői egyeztetések folytatódjanak, és még júliusban kerüljön sor a két szakértői csapat helyszíni szemléjére a temetőben. A nemrégiben elfogadott új közigazgatási törvénnyel kapcsolatban Szijjártó Péter arra kérte a román külügyminisztert, hogy a törvénybe kerüljön vissza az erdélyi és székelyföldi magyaroknak az a korábbi szerzett joga, hogy ha 20 százalék alá csökken egy adott területen a kisebbségi arány, akkor is illessék meg az anyanyelvi használati jogok a kisebbséget.

Szijjártó: Románia nyilatkozata nehezíti a kapcsolatok javítását

Románia olyan nyilatkozatot tett, amely nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javítását – tudatta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel, a román külügyminisztérium aznapi közleményére reagálva. Szijjártó Péter közölte: egy európai értékeket tiszteletben tartó jogállamban nem azokat büntetik, akik például egy temetőnél békésen demonstrálnak, hanem azokat, akik őket megtámadják. Közölte továbbá: fenntartják, hogy a román parlament és kormány dolga mindent megtenni és megfelelő jogi környezetet teremteni azért, hogy a kisebbségek gyakorolhassák a jogaikat, és senki ne büntesse diszkriminatív módon „horrorisztikus összegekre” a nemzeti közösség tagjait pusztán azért, mert jelképeiket használják.