GRECO-jelentés: Johannis szerint a kormány rossz irányba tereli Romániát

Balogh Levente 2019. július 10., 16:05

Újabb sajtónyilatkozatban bírálta Klaus Johannis államfő a kormányt annak nyomán, hogy az Európa Tanács égisze alatt működő Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) keddi jelentésében bírálta a kormányt az igazságügyi rendszer átalakításának kísérlete miatt.

Az államfő többek között azt rótta fel a kormánynak, hogy az igazságügyi törvény módosításai előtt következetesen elmulasztotta a nyilvános konzultációt Fotó: Presidency.ro

Johannis szerint a GRECO-jelentés újabb piros lapot jelent a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalíció számára, amely összhangban van az Európai Bizottság által működtetett Együttműködési és Megfigyelési Mechanizmus és a Velencei Bizottság által megfogalmazott ajánlásokkal.

„A PSD–ALDE azonban nem veszi figyelembe ezeket a figyelmeztetéseket, amelyek azt jelzik, hogy hibás az az irány, amely felé ők terelnék Romániát” – mondta az elnök. Johannis szerint a jelentések következtetései ismét csak rávilágítanak, mennyi kárt okozott a koalíció az igazságügyi törvények módosításával. Felrótta, hogy a módosítások előtt a kormány következetesen elmulasztotta a nyilvános konzultációt, és nem átlátható módon fogadta el a változtatásokat. Kijelentette:

miközben az összes európai intézmény jelezte, hogy az úgynevezett igazságügyi reform rossz irányba tart, a PSD–ALDE nem vesz tudomást a figyelmeztetésekről, és abba az irányba meg tovább, amelybe ő akar.

„Felszólítom a kormányt, hogy dolgozzon ki egy jogszabályt az igazságügyi rendszer helyreállítására, a jogállamisággal, a népakarattal és a GRECO ajánlásaival összhangban, ehhez pedig csatlakozzon az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is, felvállalva az igazságszolgáltatás függetlensége szavatolójának szerepét” – mondta az államfő. Az államfő kitért a GRECO-jelentés azon megállapítására is, miszerint a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket vizsgáló ügyészség megléte „anomália”, ezért az intézményt fel kell számolni.

„A kormány sürgősen álljon elő egy olyan törvénytervezettel, amely kijavítja ezt az anomáliát. A döntés persze a parlamenté, de a kormánynak kell kezdeményeznie. A románok nevében felszólítom a kormányt, hogy módosítsa a törvényeket, amelyeket korábban éppen ő változtatott meg” – szögezte le Johannis. Az államfő arról is beszélt, hogy az alkotmánymódosító népszavazást az elnökválasztással egy időben kellene megtartani, ám a PSD jelezte: erre egy korábbi időpontot tart alkalmasnak. A törvénymódosítások kapcsán megjegyezték: azokra csakis akkor kerülhet sor, ha konszenzus alakul ki róluk a bírák és ügyészek körében.


A PNL jelöltje lesz Johannis

Klaus Johannis saját volt pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjeként indul a novemberi romániai elnökválasztáson – erősítette meg szerdán az államfő. A második mandátumra pályázó elnököt azt követően kérdezték jelöltségéről, hogy előző nap a PNL vezetőségével egyeztetett. Johannis nem kívánta kommentálni, hogy a Dacian Cioloș volt miniszterelnök vezette ellenzéki USR–PLUS szövetség saját jelöltet indít, csak annyit mondott: minden ellenfelet versenytársnak tekint, kampányolni pedig saját magáért fog.