„Ékezetharc” Marosvásárhelyen: megtagadják egy vegyes tannyelvű iskolában, hogy helyesen írják le a magyar diákok nevét

Krónika 2019. július 10., 14:25

A kéttagozatos, azaz a román–magyar osztályokat, tanulókat egyazon tanintézetben, iskolában működtető, illetve nevelő iskolai modell ismét megbukott Marosvásárhelyen – szögezte le szerdai közleményében a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo).

Ha a vizsga stressze nem lenne elég, Marosvásárhelyen még az ékezetekért is idegeskedni kell. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Ugyanis a jogvédő szervezet tájékoztatása szerint a város egyik legnagyobb általános iskolájában, a Liviu Rebreanuban az intézmény vezetősége nem hajlandó a nyolcadik osztály elvégzését tanúsító okleveleket, anyakönyvi kivonatokat törvényes módon kiállítani: a magyar diákok nevei helytelenül, ékezetek nélkül kerültek fel az iratokra.

Az iskola titkárnőjének és igazgatójának indoklása szerint a magyar nyelv ékezeteinek használata azért nem lehetséges, mert „a titkárságon használt szerver nem ismeri” a magyar ékezeteket.

„Mindamellett, hogy ez az eljárás megalázó a magyar szülőkkel, diákokkal szemben, egyben törvénytelen és diszkriminatív is, ugyanis a román gyermekek esetében a szerver »ismeri« a román ékezeteket. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a közeljövőben, július 15–18. között a gyerekeknek, szülőknek szükségük lesz az iskola által kiállított anyakönyvi kivonatra, hiszen ezzel kell beiratkozniuk a középiskolák kilencedik osztályaiba” – hívta fel a figyelmet a Cemo.

A Barabás Miklós munkatárs által aláírt közlemény szerint több, az iskolában végzett nyolcadikos magyar gyermek szülője aggódva és egyben dühösen kereste meg a szervezetet, amely jogorvoslati folyamatot indított el a Maros megyei tanfelügyelőség és a tanügyminisztérium bevonásával.

A szülők hivatalos kérvény formájában követelik a törvénytelenség megszüntetését az igazgatótól. Amennyiben az okleveleket nem javítják ki, szervezetünk az Országos Diszkriminációellenes Tanács megkeresését is fontolgatja az üggyel kapcsolatban, hiszen nyilvánvaló, csak a magyar diákok oklevelei, iratai nem tartalmaznak ékezeteket”

– közölte a Cemo, amely az oktatási törvény vonatkozó passzusait idézve arra kéri a vegyes tannyelvű iskolákban végzett diákok szüleit, ne hagyják, hogy gyermekük nevét ékezetek nélkül, helytelenül tüntessék fel a hivatalos iratokban.

A Krónika értesülései szerint hasonló jelenség észlelhető más erdélyi oktatási intézményeknél, többek között kolozsvári vegyes tannyelvű iskoláknál is, ahol a magyar tagozaton végzettek esetében szintén nem tüntették fel az ékezeteket a nyolcadik osztályt elvégzett diákok számára kiállított dokumentumokon.