Tovább nőtt az élelmiszerek ára, miközben nagyot csökkent az inflációs ráta júniusban

Bálint Eszter 2019. július 10., 14:19

Az élelmiszerek drágultak a legnagyobb mértékben júniusban, a burgonya ára pedig ugyan csökkent májushoz képest, de a decemberi árszintnél még mindig több mint 37 százalékkal magasabb.

Az élelmiszerek drágultak a legnagyobb mértékben. A májusi hónaphoz képest, átlagosan öt százalékkal fizetünk többet az élelemért

Júniusban 3,8 százalékos volt az infláció, ami visszaesést jelent a májusi 4,1 százalékos pénzhígulás után – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által szerdán nyilvánosságra hozott adatsorokból. A harmonizált fogyasztóiár-indexszel számolva az éves inflációs ráta 3,9 százalékon állt a múlt hónapban.

Májushoz képest a havi infláció 0,23 százalékkal csökkent júniusban, ugyanakkor decemberhez mérten a fogyasztói árak 2,98 százalékkal nőttek.

 Az élelmiszerek drágultak a legjobban

2018 júniusához viszonyítva az élelmiszerek 5 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek 2,89 százalékkal, a szolgáltatások pedig 4,26 százalékkal drágultak. Tavaly decemberhez képest a legnagyobb mértékben, 37,39 százalékkal a burgonya ára nőtt – tény viszont, hogy májushoz képest valamivel olcsóbb lett. A zöldségek és zöldségkonzervek közben 14,81 százalékkal, a gyümölcsök és gyümölcskonzervek 15,7 százalékkal, a friss gyümölcsök 13 százalékkal, a citrusfélék és déligyümölcsök 19 százalékkal, az üzemanyagok 4,6 százalékkal, a cigaretta és a dohányipari termékek 4,67 százalékkal, a vízszolgáltatás és a szemétszállítás pedig 4,09 százalékkal lett drágább.

 Isărescu kellemesen csalódott

Az Országos Statisztikai Intézet által közölt inflációs adat jó – értékelt tegnapi sajtótájékoztatóján Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke, kiemelve, a most közölt szint elmarad a jegybank által prognosztizálttól. „Én személy szerint nem hittem volna, hogy 3,9 százaléknál alacsonyabb lesz, meglepett a 3,8 százalékkal” – mondta.

Isărescu szerint az idei év második felében mérséklődik a pénzromlás üteme, és amennyiben mezőgazdasági szempontból jó év lesz, úgy az év végi inflációs ráta „egészen mást mutathat, mint amit a tavasszal előre vetített a BNR”.

Mint ismeretes, az infláció februárban lépett ki a BNR által kijelölt 1,5-3,5 százalékos célsávból, de a jegybank vezetősége szerint év végére várhatóan visszatér, így az idén 3 százalékos fogyasztói árindex-növekedést vetítettek előre, a jövő évre 3,1 százalékos inflációval számolnak. A bukaresti központi bank múlt csütörtökön nem módosította az alapkamatot, amely továbbra is 2,50 százalék.