Nehéz, de eredményes évadot zártak Kolozsváron – az anyagi gondok nagy mértékben meghatározták a magyar színház 226. szezonját

Kiss Judit 2019. július 08., 17:44

Több bemutatót is el kellett halasztani anyagi gondok miatt, az intézmény állami finanszírozása akadozik, de a nehézségek ellenére szép szakmai eredményeket ért el a most zárult évadban a Kolozsvári Állami Magyar Színház – tájékoztatott évadértékelőjén Tompa Gábor igazgató.

Színvonal a „szegénységben” is. Tompa Gábor szerint elengedhetetlen, hogy az előadások neveljenek is, ne csak szórakoztassanak Fotó: Biró István/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Az anyagi nehézségek határozták meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház most zárult 226. évadát, a színház folyamatos anyagi bizonytalanságban működött – mondta Tompa Gábor igazgató a hétfői sajtótájékoztatón Kolozsváron. Ez egyébként számos erdélyi magyar társulat idei évadára jellemző volt, amint a Krónikának nyilatkozó intézményvezetők korábban fogalmaztak, anyagi nehézségekkel kellett megküzdeniük, sőt, a jövőt is bizonytalanná teszi a források hiánya.

A kolozsvári magyar színház évadának nyolc bemutatója közül három a korábbi évadtervben is szerepelt, és a 2017-18-as évadra tervezett egyik előadásukat a 2019-2020-as évadra kellett elhalasztani.

Az igazgató megjegyezte: a bemutatott előadások jelentős hányada pályázati forrásokból, együttműködések révén valósult meg, mivel az intézmény állami finanszírozása akadozik. Példaként elmondta, hogy a román parlament által csak márciusban elfogadott idei költségvetésben megszabott állami támogatás csupán hatvan százalékát teszi ki annak az összegnek, amelyet a színház a korábbi években kapott, de az elmúlt hónapokban ennek a megítélt összegnek is csak a 35-40 százalékát utalták át a színháznak – ez a fizetések és a számlák kifizetésére sem elegendő. Tompa Gábor az anyagi nehézségeknek tulajdonította, hogy az évadban csak egy nagytermes előadást mutatott be a társulat. Úgy vélte:

a nehéz körülmények ellenére voltak szakmai eredményeik, például a bemutatók mellett sikerült megszervezniük az Interferenciák színházi fesztivált, és előadásaikat több nemzetközi fesztiválra is meghívták.

Az igazgató az MTI kérdésére úgy vélekedett, hogy az anyagi nehézségek nem nyomták rá a bélyegüket a produkciók színvonalára. Hozzátette: a kolozsvári társulat mindig nyitott volt a sokszínűségre, sokféle műfaj előadásával próbálkozott. Azt tartotta elengedhetetlennek, hogy az előadások neveljenek is, ne csak szórakoztassanak. Az igazgató elmondta: a következő évadot Frank Wedekind Lulu című előadásának a bemutatásával kezdik, melyet Eszenyi Enikő, a budapesti Vígszínház igazgatója állít színpadra Kolozsváron. A 17 jelentős európai színházat tömörítő Európai Színházi Unió (UTE) elnöki tisztségét is betöltő igazgató elmondta, a tisztségbe való megválasztásakor azt vállalta, hogy feléleszti az unió fesztiválját. Ilyen fesztiválokat évente szerveztek 2008-ig, ekkor azonban megszakadt a sorozat. Hozzátette: a sorozatot újraindító fesztivált Kolozsvárra tervezik november második felében, és az a céljuk, hogy az UTE-t alkotó színházak közül legalább 12 elhozza Kolozsvárra egy-egy produkcióját.