Tomboló közönség, balkáni hangulat a torockói Double Rise fesztiválon

Bede Laura 2019. július 05., 12:28

A Double Rise idején igazi fesztiválpezsgés jellemzi a dupla napfelkeltéről híres Torockót, viszont a Fehér megyei településen naplemente után kezdődnek a nagy bulik.

Nagy bulit csapott a bosnyák Dubioza Kolektiv Fotó: Facebook/Double Rise Festival

Amikor csütörtök este az utolsó napsugarak is megbújtak a Székelykő mögött, a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company dalaira táncolt a különböző korosztályú közönség.

A nagyszínpad előtt az apuka nyakában ülő kisgyerektől az idősekig mindenki egy ütemre mozgott, és a legtöbben ismerték a banda legújabb szerzeményeit is.

Egy „hazai” rajongó – Figura Stúdió Színház feliratú pólóban –, talán elismerés vagy bátorításként, a legtöbb szám végén azt kiáltotta, „Jól van Laci!” (Bagossy László énekesnek), de a többi fesztiválozó is hosszas tapssal értékelte a fiúk produkcióját. Az Úszom a Nap felé című záródal pedig a hangulat és tematika szempontjából is jó választás volt.

Fotó: Facebook/Double Rise Festival

A következő nagyszínpadi koncert kezdetéig a látogatók – a fröccs beszerzése közben – feltérképezhették a „terepet”. A főként hazai előadóknak fellépési lehetőséget nyújtó kisszípadon szintén zenekarváltás volt folyamatban, az elektronikus zene kedvelői a frissen kialakított, kreatív elképzelésű helyszínen gyülekeztek, a Hagyományok Háza Folkligeten pedig népzenei koncertet követhettek figyelemmel a résztvevők. A tavaly nagy népszerűségnek örvendő borudvar idén mindössze három-négy házikóból állt, viszont az ételkínálat sok újdonsággal bővült, és az árak sem túl magasak.

Angol nyelvű, igazán vicces szöveggel csalogatta a főhelyszínre a közönséget a bosnyák Dubioza Kolektiv, amely a színpadra lépés első pillanatától az utolsóig ugyanolyan energiával és jókedvvel szólaltatta meg a reggae, ska és punk elemeket.

Nagy bulit csapott a bosnyák Dubioza Kolektiv Fotó: Facebook/Double Rise Festival

A sárga-fekete ruhás tagok magasba emelt, különböző feliratú pannókon üzentek a közönségnek: Applause (Taps), Noise (Zaj), Hey (Héj). Viszont ez a fajta utasítás cseppet sem volt erőltetett, a legtöbb zenekartól megszokott stílustól eltérően. A balkáni hangulatot mindenki élvezte, a tomboló közönségnek pedig az egyik énekes magyarul mondott köszönetet.

Pénteken a kolozsvári Funkorporation a garage funk, jazzy soul és balkán pop stílust hozza el a fesztiválra, a magyar alternatív rock képviseletében érkezik Torockóra a 30Y, a magyarországi bandát követően az angol Asian Dub Foundation lép színpadra.

Szombaton pedig a holland Dope DOD csalogatja a „napfelkelőket” az Europa Nostra díjas településre, valamint a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Tankcsapda rockkoncertje is ígéretesnek hangzik. Akárcsak a Bohemian Betyars és Parno Graszt közös produkciója, hiszen a külön-külön is helytálló és fantasztikus élményt nyújtó előadók közös koncertjére nagyon ritkán kerül sor évente.

A fesztiválozók többek között menterend szerinti buszjáratokkal juthatnak ki Torockóra a kolozsvári Horia Demian Sportcsarnoktól, majd vissza kincses városba. Az indulások időpontja megtekinthető a rendezvény Facebook-oldalán.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a fesztivál területére tilos bevinni: nagy méretű csomagokat, állatot, kést, üvegpoharat, fegyvert, ételt, italt, tudatmódosító szereket, zászlót, esernyőt.