Tüntetnek és riogatnak a román nacionalisták a közigazgatási kódex anyanyelvhasználati módosításai miatt

Bíró Blanka 2019. július 05., 09:54

A kormány bukaresti épülete elé hívják híveiket tüntetni szélsőséges román szervezetek, tiltakozva az ellen, hogy a Viorica Dăncilă vezette kabinet sürgősségi rendelettel módosította a közigazgatási törvénykönyv anyanyelvhasználati rendelkezéseit.

Fotó: Facebook/Calea Neamului

A vasárnap 17 órára meghirdetett megmozdulást a közösségi oldalon kezdeményezte Mihai Tîrnoveanu brassói orvos, a Calea Neamului civil szervezet elnöke, aki az utóbbi években számos Kovászna és Hargita megyei magyarellenes rendezvényen feltűnt. A bukaresti megmozdulásról a Székelyföldi Románok Civil Fórumának gyűlésén döntöttek, a fórum korábban többször vehemensen tiltakozott az ellen, hogy a közigazgatási kódexbe belefoglalják az anyanyelvi jogokat.

Testvérek, az RMDSZ-nek a román nép elleni támadása előzmények nélküli méreteket öltött! El akarják venni a keresztjeinket az úzvölgyi temetőben, a Békás-szorost, törvénytelenül elvettek több ezer hektár földet és erdőt, több száz épületet a nagyvárosok központjaiban, Magyarország kereskedik a fekete-tengeri gázzal, és most a román nyelvünket is el akarják venni, hogy ne lehessen az ország egyetlen hivatalos nyelve! Állítsuk meg a magyar revizionizmust Romániában!”

– olvasható a közösségi hálón közzétett felhívásban. Ebben azt is állítják: ha az RMDSZ kötelezővé teszi a magyar nyelv használatát a helyi közigazgatásban, onnan továbbterjedne központi szintre is, a helyi önkormányzatok szintjéről a prefektúrákra.

{K1}