„Rákényszerítik” a nőket a Liga 1-re: női csapat működtetésére kötelezi a szakszövetség a férfiélvonal futballklubjait

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2019. július 05., 17:15

Női csapat működtetéséhez köti az élvonalbeli szerepléshez szükséges licenc megadását Románia labdarúgó-szövetsége a 2020–2021-es szezontól kezdődően. A férfiak Liga 1-es bajnokságában szereplő klubok tulajdonosait megosztja ez a „történelmi döntés”.

Érintettek szerint a női foci felkarolása az egész labdarúgásnak hasznára válik (képünk illusztráció) Fotó: Barabás Ákos

Női csapat működtetésére kötelezi Románia labdarúgó-szövetsége a hazai Liga 1-es bajnokságban érdekelt klubokat.

Az élvonalbeli szerepeléshez szükséges licenc megszerzésének feltételeként a 2020–2021-es szezontól egy 20 tagú U15-ös lánycsapatot, egy évvel később pedig már egy felnőttegyüttest és egy U13-as alakulatot is indítaniuk kell a hazai pontvadászatokban.

„Európában nálunk fejlődik leglátványosabban a női labdarúgás. 2014-ben még csak 500-an futballoztak az országban, miközben ma már több mint 50 ezer női játékosunk van. A mostani egy történelmi döntés. A vezetőségből csak Valeriu Argăseală szavazott nemmel, de egy női csapat költségvetése jelenleg 10 ezer euró. Nem hiszem, hogy ez bármely Liga 1-es klubot leterhelné” – vélekedett szerda délutáni ülésük után Răzvan Burleanu, az FRF elnöke. Hozzátette, hogy ugyanezen a tanácskozáson

arról is döntöttek, hogy a 2021–2022-es szezontól mindegyik Liga 1-es klubnak létre kell hoznia egy utánpótlás-akadémiát, ami szerinte egy női csapatnál többe kerül majd.

Az amúgy nem meglepő, hogy pont Argăseală szavazott nemmel a határozat ellen, ő ugyanis az FCSB elnöke, a klub tulajdonosa, George Becali pedig korábban a nőket sértő módon reagált arra a gondolatra, hogy női csapatot létesítsen. A döntés után a Digi­Sportnak jelezte: bíróságon támadja meg a döntést.

A piperai üzletembernek, mint ismeretes, elvi problémája van a döntéssel, szerinte ugyanis a labdarúgás nem nőknek való sportág, szerinte „isten akarata” elleni cselekedet lenne, ha a lányok futballozását finanszírozná. A Botoșani FC-t finanszírozó Valeriu Iftime ugyanakkor jó szemmel nézi a női labdarúgást, mert ahogyan a ProSportnak fogalmazott: hozzájárulhat ahhoz, hogy a sportág még szerethetőbb legyen.

Százezer eurós teher

Noha Burleanu szerint a női csapat fenntartása nem költséges, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK tulajdonosa, Diószegi László szerint ez mindenképp pénzügyi terhet jelent majd az élvonalbeli kluboknak és abban sem biztos, hogy elősegíti majd a női labdarúgás fejlődését. A háromszékieket ugyanakkor nem érte váratlanul az FRF döntése. Már korábban számítottak arra, hogy az európai tendencia hatására előbb-utóbb itthon is meghozzák ezt a lépést, ezért két éve elkezdtek lányokkal is foglalkozni.

Igaz, hogy még csak 10-12 éves kislányok, de ha jól számolom, mire kötelezővé válik, épp U15-ösök lesznek. Kicsit nagyobb lesz a nyomás rajtunk, mert ugye bajnokságba kell íratni őket, el kell utazni a meccsekre, még vagy 100 ezer euróra szüksége lesz a klubnak”

– mondta a Krónikának. Meglátása szerint a klubok 90-95 százaléka nem örül ellen a döntésnek. „Senki sem úszkál a pénzben. A mai futballban a klubok inkább egy jó játékost fizetnének abból a pénzből. Mindegyiknek megvan a büdzséje, és nem mindegy, hogy hogyan osztod el. Úgy kell venni, hogy a nagy csapat nem 25 játékost jelent, hanem 24-et, és egyiknek a fizetéséből tartod fenn a női csapatot. Szerintem minimum 100 ezer euró. Normális, hogy senki sem örül” – vélekedett a Kovászna megyei vállalkozó. Jómaga abban sem biztos, hogy ez a döntés segíteni fogja a női labdarúgást, a megnövekedett létszám jobban szétosztja majd a jelenlegi női játékosokat. „Nem biztos, hogy jó döntés, de én fel voltam rá készülve” – mondta Diószegi.

Európai normalitás

Románia felnőtt női labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitánya, a Kolozsvári Olimpia sikeredzője, Mirel Albon is rámutatott lapunknak arra, hogy Európa-szerte ez a gyakorlat, ezért „normálisnak” nevezte, hogy a szövetség kötelezővé tette a kluboknak a női csapatok működtetését.

A női labdarúgás fejlődésben van, és szerintem az egész labdarúgásnak hasznára válik majd ez a döntés. Tudom, hogy sok kislány van Romániában, akik szeretnének futballozni, és ezáltal lehetőségük lesz megvalósítani álmukat. Remélem, hogy a klubtulajdonosoknak is lesz ambíciójuk teljesítményorientáltan működtetni”

– mondta a Krónikának.

Felmerült ugyanakkor a kérdés, hogy a női csapat létrehozását ellenzők, és a szerény költségvetésből gazdálkodó klubok a kötelező minimumon túlmenően mennyire lesznek hajlandóak a minőségre is törekedni. „Ugyanígy reagáltak, amikor kötelezővé tették, hogy öt juniorcsapatot működtessenek. Ugyanígy reagáltak, amikor kötelezővé tették az U21-es játékosok szerepeltetését. Minden egyes alkalommal ellenez­ték, de például a női labdarúgás esetén a költségek jóval alacsonyabbak, mint a férfimezőnyben, ezért kevesebb pénzzel is lehet sikereket elérni. Meggyőződésem, hogy nem mindenkinek lesz ambíciója, de biztos lesz olyan is, aki meglátja benne a lehetőséget” – vélekedett Albon. Szerinte a sportág sajtónyilvánossága szempontjából is hatékony lesz, hiszen miközben jelenleg szerény érdeklődés övezi a női élvonal rangadóit, addig egy esetleges Steaua–Dinamo derbit már sokkal nagyobb „felhajtás” övezhet a jövőben.

Az FRF arra is lehetőséget ad, hogy a klubok a jelenlegi női csapatokkal partnerséget kötve tegyenek eleget az új licencfeltételnek.

Ezzel kapcsolatban Albon úgy vélte, hogy bár van kellő idő arra, hogy alapjaitól építsenek fel női szakosztályt, biztos benne, hogy lesznek egyesületek, amelyek kihasználják majd ezt a lehetőséget. „De ez is előrelépés. A férfikluboknak minőségi szolgáltatásaik vannak. Elég, ha csak az edzéskörülményeket és pályáikat biztosítják a női csapatoknak, máris javul a felkészülés minősége” – vélekedett a szövetségi kapitány.