Pénzük nincs, de így is dolgoznak – Hargitafürdőn készülnek a csíki biatlonisták

Dobos László 2019. július 03., 10:12

A romániai utánpótlás-nevelés országos szintű elhanyagolása miatt hosszú ideje krónikus pénzhiányban szenvednek a Csíkszeredai ISK sportolói, a fiatal biatlonisták azonban az évek óta megszokott lendülettel készülnek a következő idényre. A hargitafürdői lőtéren kerestük fel őket.

Hargitafürdői csoportkép a fiatal biatlonistákkal. Balról Márton Szilárd, jobbról pedig Balázs Zsolt és Márton Simon edző Fotó: Gábos Albin

Több mint ötven éve van rendszeres, magas szintű sífutás- és biatlonoktatás Csíkszeredában, a Borbáth István Ágoston által beindított csíki biatloniskolát Márton Simon vitte tovább.

Az évtizedek alatt több száz fiatal tanulta meg a sportiskolánál a téli sportok ábécéjét, majd felnőttként hozott dicsőséget Csíkszeredának. Sífutásban és biatlonban jelentős számú csíki nevelésű sportoló képviselte Romániát, illetve Magyarországot rangos nemzetközi versenyeken.

Fotó: Gábos Albin

Az első olimpikonok az 1980-as években Abos Piroska és Léstyán Imre voltak, majd Oláh István, az utóbbi évtizedekben pedig Szőcs Emőke és Tófalvi Éva. Az ifjúsági olimpiákon közel húsz székelyföldi fiatal remekelt biatlonban, illetve sífutásban, a Csíkszeredai ISK képviselői közül Buzás Dorottya ezüst-, Tófalvi Éva és Xántus Bíborka pedig bronzéremmel tért haza.

Ideális felkészülési hely Hargitafürdő

Több helyszínváltozás után alakult ki a jelenlegi lőtér Hargitafürdőn, ahol a szakemberek szerint kiváló felkészülési lehetőségek vannak. A Csíkszeredai ISK és a Csíkszeredai Sportklub sílövői élnek is a lehetőséggel, hiszen bár nem kaptak még pénzt a nyári felkészülésre, kölcsönből magaslati edzőtáborba vonultak.

„Egyelőre saját pénzünkön készülünk, saját zsebemből fizettem ki az edzőtábort, de van ígéret, hogy a válogatott visszafizeti.

Több kilométeres aszfaltcsíkon lehet sírollerezni a Hargitán Fotó: Gábos Albin

Az alapozást, a nyári felkészülést júniusban és júliusban kell elvégezni, nem akkor, amikor majd lesz pénze a szövetségnek vagy a tanügyminisztériumnak. Mindennek megvan az ideje. Sajnos nálunk nagy a káosz a sport háza táján, főleg a finanszírozás terén. A Csíkszeredai ISK hosszú időn át pénzügyi gondokkal küszködött, de úgy tűnik, a vége felé járunk, előbb-utóbb sikerül megadni az adósságainkat” – mondta el Márton Simon biatlonedző, a Csíkszeredai ISK igazgatója.

Az edzők szerint a vakáció beálltával a gyerekeknek bőven van idejük gyakorolni a lövészetet, a lőtéri történéseket, a beállást, a puska előkészítését, a célzást, a lövést, a lövés ritmusát, a felállást stb., és mindezt sok ezerszer megismételni. „Tizenkét 15 és 20 év közötti fiatallal vagyunk edzőtárborban, közülük tizenegyen tagjai a különböző korosztályú válogatottak kereteinek. Egy újabb tehetséges generáció kopogtat. Ketten, Márton Enikő és Hajdú Tímea a Csíkszeredai Sportklubot képviselik, a többiek pedig a Csíkszeredai ISK sportolói” – folytatta a bemutatást Márton Simon.

Fotó: Gábos Albin

Márton Enikő és Hajdú Tímea célja, hogy világkupaversenyeken szerepelhessenek, de mindketten még az ifjúsági világbajnokságon is indulhatnak, ahol a legjobb húsz közé várják őket, de egy kis szerencsével az első hat közé is bekerülhetnek.

Jövőre ifjúsági téli olimpiát rendeznek Lausanne-ban, az erre készülő bő keretben az ISK-nak négy sílövője van: Kovács Zalán, Boda Gergely, Borbély Blanka és Csutak Andrea. A székelyföldi szakemberek remélik, hogy közülük legalább hárman ki is jutnak erre a nagy világversenyre. De nagy reményeket fűznek Kovács Tamáshoz, András Vivienhez és Váncsa Szilviához is, akik közül szintén bárki kijuthat az ifjúsági vébére vagy Európa-bajnokságra. A válogatott szakmai stábjában mindig voltak csíki edzők.

Fotó: Gábos Albin

A következő idényre két helyszínen, Predealon és Hargitafürdőn két csoportban készülnek a biatlonválogatottak. A székelyföldi központnál Márton Simon, Márton Szilárd és Balázs Zsolt alkotja a szakmai stábot. „Női vonalon a felnőtteknél visszaesés volt az elmúlt idényben a világkupaversenyek tekintetében, a következő két szezonban a lányoknak keményen meg kell küzdeniük a világkupás indulási helyekért, távlatban pedig a 2022-es téli olimpiára való kijutásért. A következő téli ötkarikás játékokon való indulás jogát a 2020/21-es idényben kell megszerezniük.

A közelgő 2019/20-as idényre Romániából egyelőre csak Márton Enikő teljesítette a világkupákon való induláshoz szükséges, a Nemzetközi Biatlonszövetség (IBU) által előírt követelményeket, a többieknek kvalifikációs versenyeken kell rajthoz állniuk”

– hangsúlyozta Márton Simon.

Fotó: Gábos Albin

Már augusztusban elkezdődnek a versenyek

Márton Szilárd követte édesapja példáját, a Kolozsváron szerzett testnevelő tanári diploma után több szakedzői tanfolyamon vett részt, kitűnően beszél több nyelvet, az elért eredmények alapján pedig a szakszövetség kinevezte a válogatotthoz. „Az iskolai program miatt van, aki csak az elmúlt hetekben kezdte el a felkészülést, de van, aki már két hónapja edzésben van. Egyelőre az általános, nem specifikus felkészülésnél tartunk, sok futás, kerékpározás, úszás, sírollerezés és természetesen lövészet szerepel az edzésprogramunkban. Július közepétől fokozzuk az edzésmennyiséget, hiszen augusztusban elkezdődnek a nyári biatlonversenyek. Augusztusban és szeptemberben hazai és nemzetközi nyári versenyek is lesznek, amelyeken szeretnénk részt venni.

Márton Enikővel az a célunk, hogy legalább egyszer bekerüljön a legjobb 60 közé a világkupán, indulhasson az üldözőn, Hajdú Tímeával pedig megszerezni a világkupán való indulás jogát. A többiektől, az ifjúsági világversenyeken indulóktól top 30-as helyezéseket várunk”

– mesélte lapunknak Márton Szilárd.

Fotó: Gábos Albin

A fiatal szakember hozzátette, nálunk a téli sportokban egyelőre nem tolakodnak a szponzorok. Megemlítette, hogy anyagi támogatás ellenében a sportolók fegyverére, felszerelésére, puskájára felkerülhetnek székelyföldi cégek nevei. Adott ez a lehetőség, viszont nekik kevés idejük jut arra, hogy szponzorokat keressenek. Aki szeretne élni ezzel a lehetőséggel, szívesen veszik.

Fotó: Gábos Albin

Célja az olimpia

Jelenleg a még ifjúsági korosztályú Márton Enikő Románia legjobb biatlonistája a női versenyeken. Márton Enikő térdsérüléssel küszködött az elmúlt idény végén, és úgy tűnt, komoly térdműtétre lesz szüksége. „Szerencsére nem kellett műteni, viszony egy korszerű, újdonságnak számító szakorvosi, injekciós beavatkozást végeztek el a térdemen idén tavasszal Bukarestben. Úgy tűnik, bevált, mert most már nem fáj a lábam. Egyelőre nem terheljük a térdemet, lépésről lépésre, fokozatosan növeljük az edzésmennyiséget. Majd a versenyeken kiderül, hogy mennyire volt sikeres ez a beavatkozás. A tervek szerint indulok a világkupaversenyeken, megvan a kvalifikációm a következő idényre.

Szeretnék fokozatosan haladni előre a felnőttek között, minél jobb eredményeket elérni a nagyon erős mezőnyben. A távlati cél kijutni az olimpiára, hiszen ha már ennyi éven át dolgoztam, küzdöttem, az lenne pályafutásom megkoronázása”

– tudtuk meg Márton Enikőtől, aki csak névrokona Márton Simonnak és Márton Szilárdnak.

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

{P11}

{P12}

{P13}

{P14}

{P15}

{P16}

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot július 2-án.