Kájoni János munkássága előtt tiszteleg a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

MTI 2019. július 01., 15:22

Kájoni János 17. századi erdélyi ferences szerzetes emléke és munkássága előtt tiszteleg idén a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyet július 7. és 14. között tartanak a székelyföldi városban.

Fotó: Facebook/Csíkszeredai Régizene Fesztivál

A szervezők által hétfőn kiadott közlemény szerint Erdélyben az idén Kájoni-emlékévet hirdettek a ferences szerzetes születésének 390. évfordulója tiszteletére.

Felidézték, hogy az emlékév gondolata a fesztivál szervező csapatában, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársaiban született meg, ugyanis a fesztivál létrejöttét annak idején szintén Kájoni emlékezete ihlette.

A fesztivál előfutára a csíkszeredai Mikó-vár udvarán 1979-ben tartott In memoriam Joannis Kajoni című emlékhangverseny volt,

amelyet Miklóssy Vári Vilmos botanikus, muzeológus kezdeményezett Kájoni János születésének 350. évfordulójára. A kezdeményezés végül több lett egyetlen koncertnél, hiszen

a régizene országos fórumává vált.

A 17. századi ferences rendi szerzetes, zeneszerző, orgonaművész és -készítő, botanikus, építész, nyomdász és könyvkiadó szellemisége végigkísérte a fesztivált, az erdélyi zene és Kájoni János zenei hagyatéka minden évben jelen volt a műsorban, így nem volt kérdés, hogy az idei fesztivál témája az emlékévhez igazodik – mondta Filip Ignác Csaba művészeti vezető.

A fesztivállal egy időben zajló Régizenei Nyári Egyetem orgonakurzusa is Kájoni előtt hajt fejet, előadásokon idézik fel alakját, a tananyag is zenei örökségére épül, mint ahogy a fesztiválon fellépők is valamennyien reflektálnak Kájonira.

A Kájoni-kódex bizonyítja, hogy Erdélyben négyszáz évvel ezelőtt is olyan zenei élet volt, amely ötvözte a nyugat-európai és a jellegzetesen erdélyi műzene alkotásait. Zenei hagyatéka révén beleélhetjük magunkat a négyszáz évvel ezelőtti Erdély hangulatába, az erdélyi főurak által játszott, táncolt vagy hallgatott zene varázslatába”

– mondta a fesztivál művészeti vezetője.

Az idei programban több nemzetközi együttműködésből származó zenei projekt szólal meg, helyet kapnak a fiatal előadók és a visszatérő erdélyi és magyarországi, valamint olasz és francia együttesek is. A fesztivál idején összesen tizenkét mesterkurzus zajlik, az idén újdonságnak számít az orgona, valamint a kórus és karvezetői kurzus.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivált először 1980-ban szervezték meg, 1986-ban a román kommunista hatóságok betiltották, majd 1990-ben indult újra.