Fokozódó feszültség a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsban: harmadszorra sem sikerült összehívni a testület plenáris ülését

Hírösszefoglaló 2019. július 01., 12:04

Kvórumhiány miatt fel kellett függeszteni a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) hétfői ülését. Ezt követően Ana Birchall igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a testületben régóta érezhető a feszültség, és a helyzet egyre súlyosabb.

Bojkott. Ana Birchall igazságügyi miniszter továbbra is ellenállásba ütközik a testület részéről Adina Florea kinevezésével kapcsolatban

Arra az újságírói kérdésre, hogy feszült-e a viszony közte és Lia Savonea CSM-elnök között, Birchall azt felelte, nem érti „az agresszív hangnemet”.

„Megmondtam az elnök asszonynak, hogy számomra teljesen természetes az intézményes együttműködés, bármikor tanácskozhatunk, partner vagyok a párbeszédben, de az agresszivitást és a valóságtól eltérő dolgok állítását nem tűröm” – jelentette ki az igazságügyi miniszter.

A CSM plénumának ülését hétfőn már harmadik alkalommal függesztették fel kvórumhiány miatt.

A testületnek érvényesítenie kellett volna a napirend szerint Adina Florea kinevezését az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményekkel foglalkozó ügyészi osztály élére.