Adókedvezmény a szövetkezésért – újabb eszközzel ösztönzik a mezőgazdaságban tevékenykedők összefogását

Bíró Blanka 2019. június 29., 08:02

Az agrárszövetkezetek tagjainak immár nem kell ingatlanadót fizetniük a mezőgazdasági célra használt épületek után. Az adómentességet az a gazda kérheti, aki az előző évben terményei legalább ötven százalékát szövetkezeten keresztül értékesítette.

Piaci alapon is alakulnak szövetkezetek, hiszen a termesztés és a feldolgozás is hatékonyabb lehet ebben a formában Fotó: Barabás Ákos

Ösztönözheti az Erdélyben amúgy lassú ütemben beinduló gazdaszövetkezetek megalakulását, hogy a szövetkezeti tagoknak adómentességet biztosítanak mezőgazdasági épületeikre, ugyanakkor a különböző pályázati kiírások során is rendszerint magasabb pontszámot kapnak. A Hivatalos Közlönyben már megjelent a pénzügyminisztériumi rendelet, miszerint

az agrárszövetkezetek tagjainak nem kell ingatlanadót fizetniük a mezőgazdasági célra használt épületek után.

A hatályba lépett rendelet értelmében az adómentességet az a gazda kérheti, aki az előző évben terményei legalább ötven százalékát a módosított, 2004/566-os számú vonatkozó törvény alapján létesített szövetkezeten keresztül értékesítette. Ha az épület társtulajdonban van, az adómentesség a szövetkezeti tag által birtokolt részre érvényes. Nemcsak magánszemélyek, hanem egyéni és családi vállalkozások is igényelhetik az adómentességet, ha szövetkezeti tagok.

Lassan, de változik a mentalitás

Amint arról korábban több cikkünkben is beszámoltunk, a szakhatóságok évek óta szorgalmazzák a mezőgazdasági szövetkezést, a gazdák azonban sokáig ódzkodtak, mert a kommunista kollektivizálás rossz tapasztalatai elriasztották őket.

Lassan, de változik a mentalitás, piaci alapon is alakulnak szövetkezetek, hiszen a termesztés, a feldolgozás és az értékesítés is hatékonyabb lehet ebben a formában”

– mondta el megkeresésünkre Könczei Csaba. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője rámutatott, az adókedvezmény ösztönző lehet, ugyanakkor egy-másfél éve már a pályázati kiírások új szabályzata is összefogásra serkenti a gazdákat. Ugyanis a vidékfejlesztési tervben kiírt pályázatok esetében, de szinte valamennyi kiírásnál magasabb pontszámot kapnak a szövetkezetek, a szövetkezeti tagok, ezért egyre inkább megéri megalakítani ezeket a társulási formákat. Éppen ezért Kovászna megyében csak az utóbbi egy évben nyolc szövetkezet alakult, raktárhelyiségekre, begyűjtőközpontokra pályáztak sikeresen.

Vitathatatlan előnyök

„Ezek a szövetkezetek még nem éppen olyanok, mint ahogy szeretnénk, vagyis hogy sok kisgazda legyen tagja, akik közösen jobban tudják érvényesíteni az érdekeiket. Egyelőre szűk csoportok társultak, de abban bízunk, hogy előbb-utóbb mások is csatlakoznak” – részletezte az igazgató. Hangsúlyozta, vitathatatlan előnyei vannak az együttműködésnek: már a beszerzéseknél jobb árat tudnak kialkudni, ha nagy mennyiségben együtt vásárolnak műtrágyát, növényvédő szereket vagy vetőmagot. A raktározás, feldolgozás szintén hatékonyabb a szövetkezetben, könnyebben találnak felvásárló piacot, jobb pozícióból tudnak felvásárlói árat kialkudni. „Lassan, de jó irányba haladunk. Abban bízunk, hogy a már megalakult szövetkezetek sikeresek lesznek, és a példájukon felbuzdulva a többi gazda is kedvet kap a társulásra” – vázolta Könczei Csaba.