A siker kulcsa: közösségi összefogással születnek meg a harmadik Kalotaszegi Magyar Napok

Bede Laura 2019. június 28., 15:23

Kalotaszegen a hagyományok együtt élnek a mindennapokban a kalotaszegiekkel – fogalmazott Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a Kalotaszegi Magyar Napokat ismertető pénteki, kolozsvári sajtótájékoztatón.

Csoma Botond (balra) szerint híd szerepe is van a rendezvénynek, ugyanis a románok jobban megismerkedhetnek a magyar kultúrával Fotó: Bede Laura

Kalotaszeg fontos része Kolozs megyének, jelentős magyar közösség él ott, ezért a július 13–14. közötti, bánffyhunyadi rendezvény nagyon fontos a hagyományápolás szempontjából – tette hozzá az elöljáró, aki szerint a román városvezetés hozzáállása pozitív, a többségi lakosság toleranciával és elismeréssel viszonyul a rendezvényhez. „Bizonyos híd szerepe is van a rendezvénynek, ugyanis a románok megismerkedhetnek a magyar kultúrával és azt gondolom, hogy a békés együttélés szempontjából ez valóban fontos” – részletezte a parlamenti képviselő.

Búzás-Fekete Mária bánffyhunyadi alpolgármester örömét fejezte ki, hogy

immár harmadik alkalommal szervezik meg ezt a hiánypótló rendezvényt.

„Igyekszünk színes programot összeállítani, amely a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek szól” – hangsúlyozta az elöljáró. Hozzátette, a tavaly nagy sikernek örvendő gyermeksarkot idén is berendezik, valamint a 3-12 év közöttieknek Libavonat néven tartanak interaktív műsort. Lehetőség nyílik közös sporttevékenységekre: családi futóverseny, kötélhúzóverseny és családi jóga is szerepel a programban.

A kulturális kínálat között szerepel A nagy fa árnyékában című, Dr. Kós Károlyról szóló portréfilm vetítése,

amelyet Péntek János nyelvész, néprajzkutató ajánl a résztvevők figyelmébe. Ugyanakkor Kalotaszeg a nagyvilágban címmel kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül.

A Kalotaszegi Magyar Napok leglátványosabb része a vasárnapi népviseleti mustra.

A résztvevők helységnév-táblákat tartva a helyi művelődési háztól indulnak, a református templomnál elkészítik a hagyományos fotót, majd a rendezvény fő helyszínén, a Barcsay-kertben néptánc-előadások, énekműsorok kapnak helyet.

A Kalotaszegi Magyar Napok sajátossága, vagy akár a sikerének kulcsa, hogy a kalotaszegi települések képviselőivel, vezetőivel közösen szervezzük meg. Így közösségi összefogással születik meg évről-évre ez a rendezvény”

– mutatott rá Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke.

Kifejtette, idén nagyobb hangsúlyt fektettek a zenei programokra, jelentősen bővítették a fellépők listáját. Július 13-án, szombaton a kolozsvári Loose Neckties Society lép fel, ezt követően a fiatalabb generációnak a gyergyószentmiklósi 4S Street játszik.

Vasárnap a kolozsvári Knock Out lép színpadra, majd Nagy Feró és a Beatrice csap a húrok közé.

A szervező szerint a koncertkínálatnak köszönhetően a rendezvényen nemcsak a hagyományos jelleg érvényesül, hanem a mai igényeknek megfelelően a fesztiválos zenei programot is sikerült annyira kibővíteni, hogy több generációnak, illetve különböző érdeklődési körű látogatóknak biztosítsanak szórakozási lehetőséget.

„A magyar napokat nemcsak a helyiek érezhetik magukénak, hanem az egész régiónak jelentős ünnepe, és a hároméves múlttal bizton állíthatjuk, hogy sikere és elismerése is van. A célunk az, hogy ezt továbbra is fent tartsuk. Arra buzdítok mindenkit, hogy július 14-én, vasárnap vegye fel a népviseletét, és jöjjön el mustrára” – hangsúlyozta az ügyvezető elnök.

A szervezők arról is beszámoltak, hogy az idei évben a Kolozs Megyei Tanács kiemelt rendezvényként kezelte a bánffyhunyadi eseményt, és a Kolozsvári Magyar Napok után a második legnagyobb támogatást a Kalotaszegi Magyar Napok kapták, 23 ezer lej értékben. A több mint 100 ezer lejes költségvetésű rendezvény megvalósításához hozzájárul továbbá a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Communitas Alapítvány, a bánffyhunyadi önkormányzat.