Jogerősen felmentette a bíróság a korrupció vádja alól Toni Greblă kormányfőtitkárt, volt alkotmánybírót

MTI 2019. június 27., 16:54

A legfelsőbb bíróság jogerősen felmentette csütörtökön Toni Greblă volt alkotmánybírót, akit a korrupcióellenes ügyészség korrupcióval vádolt meg.

Korrupcióellenes szélmalomharc. Toni Greblă kormányfőtitkárt is felmentette a bíróság

A legfelsőbb bíróság öttagú testülete lényegében helybenhagyta a legfelsőbb bíróság háromtagú bírói testületének tavaly májusi, első fokú ítéletét, amely szintén felmentette a volt alkotmánybírót. Greblă jelenleg a bukaresti kormány főtitkára. Romániában a kormányfőtitkárság a kabinet tevékenységét koordináló intézmény, fontos szerepe van a kormányülés napirendjén levő határozatok, rendeletek és törvények előkészítésében és beterjesztésében.

Greblát befolyással való üzérkedéssel, okirat-hamisítással, illetve bűnszervezet irányításával is megvádolták. A legfelsőbb bíróság valamennyi vádpont alól felmentette.

2015 januárjában indítottak eljárást ellene, majd emiatt februárban lemondott a taláros testületben betöltött tisztségéről. A vádhatóság szerint 2010 óta szenátorként különböző formában többször kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, cserében közbenjárását ígérte azért, hogy vállalataik állami megrendelésekhez jussanak. Greblát azzal is vádolták, hogy alkotmánybírói tisztségével összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott.

A héten a román legfelsőbb bíróság jogerősen felmentette Cristian David volt belügyminisztert is, akit első fokon még öt év szabadságvesztésre ítéltek korrupció miatt.

Júniusban a bukaresti legfelsőbb bíróság más, korrupcióval vádolt magas rangú volt vezetők esetében is felmentő ítéletet hozott. Így határozott például George Scutaru esetében, aki Klaus Johannis államelnök tanácsadója volt. Ugyanebben az ügyben Dan Motreanut, a román parlament képviselőházának volt alelnökét is felmentették pénzmosás vádja alól, legutóbb pedig június 25-én született felmentő ítélet Cristian David volt belügyminiszter korrupciós perében.

{K1}