Módosítás: levélben is szavazhatnak az államfőválasztáskor a külföldön élő románok

Krónika 2019. június 27., 09:22

Jelentős módosításokat hagyott jóvá a külföldi szavazással foglalkozó parlamenti különbizottság, amely többek között úgy határozott, hogy levélben is szavazhatnak az idei államfőválasztás idején a külföldön élő románok.

Fotó: Veres Nándor

A választási jogszabálytervezetek kidolgozásával, módosításával és kiegészítésével megbízott parlamenti különbizottság arról döntött, hogy a külföldön élő románok számára az államfőválasztásokkor a hagyományos szavazási mód mellett érvényes legyen a levélben történő szavazás, illetve hogy a szavazást korábban el lehessen kezdeni.

A bizottság tagjai szerdán kezdték meg a vitát az Országos Választási Hatóság által javasolt tervezetről, amely az államelnök-választást szabályozó 2004/370-es törvényt módosítaná. A vita csütörtökön folytatódik.

Az Agerpres hírügynökség által ismertetett módosítás értelmében az államelnök-választás évében április elsejétől kezdve a választási kampány maximum 15. napjáig a külföldön élő román állampolgár kérheti felvételét a választási jegyzékbe az Országos Választási Hatóság (AEP) honlapján található típusnyomtatvány kitöltésével. A kitöltéskor meg kell adni a pontos nevet, személyi számot, az országot és a települést, ahol az illető román állampolgár szavazni óhajt. A kérvényhez csatolni kell majd a személyazonossági igazolvány másolatát, szkennelt vagy lefotózott formában.

Ahhoz, hogy levélben szavazhasson, a külföldön élő román választópolgárnak szintén regisztrálnia kell az AEP listáján, a hatóság pedig az összesített névsorokat elküldi a külföldi szavazkörzeteknek. Dorin Bădulescu, a parlamenti különbizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy a módosítás értelmében minimum 75 nappal a választás előtt ki kell tűzni annak dátumát. A korábbi szabályozás szerint ez az időtartam csak 60 nap volt. A választás időpontját a kormány szabja meg határozat révén.

További módosítás arra vonatkozik, hogy a külföldi választási bizottság létszáma kiegészíthető lesz a külképviselet tagjaival, vagy akár más, külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárokkal is, amennyiben a választási bizottság elnöke úgy méri fel, hogy a helyzet megköveteli ezt a lépést. A különbizottság csütörtökön folytatja a megbeszéléseket a törvénymódosító tervezetről.

A külföldi szavazókörzetekben a választás vasárnapját megelőző pénteken és szombaton is lehet majd szavazni – döntött a választási jogszabályok kidolgozásával, módosításával és kiegészítésével megbízott parlamenti különbizottság. A különbizottság által csütörtökön jóváhagyott módosítás szerint a szavazás az ország területén vasárnap reggel 7-kor kezdődik és az urnazárás időpontja 21 óra, de a külföldön élő román állampolgárok számára kialakított határon túli szavazókörzekben már az ezt megelőző pénteken és szombaton is lehet szavazni: pénteken helyi idő szerint déli 12-től 21 óráig, szombaton helyi idő szerint 7 órától 21 óráig.

Ugyanakkor a határokon túli szavazókörzeteknél sorban álló választópolgárok az urnazárás hivatalos időpontja, azaz 21 óra után is szavazhatnak majd. A külföldi szavazókörzeteknél a bizottsági elnök 21 órakor megállapítja a voksolás lezárulását, de a szavazóhelyiségben tartózkodó, illetve az annak bejárata előtt sorban álló választópolgárok 21 óra után is leadhatják voksukat.