Eckstein nem lett ombudsman: Renate Weber volt EP-képviselőt választotta nép ügyvédjének a parlament

Rostás Szabolcs 2019. június 26., 18:59

Renate Weber volt liberális európai parlamenti képviselőt választotta ombusmannak a parlament szociálliberális többsége a jobbközép ellenzék által javasolt és az RMDSZ által is támogatott Eckstein-Kovács Péter egykori kisebbségügyi miniszterrel szemben.

Kinek az ügyvédje? Az ellenzék attól tart, hogy Renate Weber a balliberális hatalom érdekeit fogja szolgálni

Renate Webert választották meg a törvényhozók a nép ügyvédje tisztségébe. Az ombudsmani posztot eddig a kormányzó szociáldemokraták támogatását élvező Victor Ciorbea volt miniszterelnök töltötte be, akinek a mandátuma május 6-án járt le, azóta pedig ügyvivőként vezette a hatósági visszaélések kivizsgálásával foglalkozó hivatalt.

Az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátort, egykori kisebbségügyi minisztert javasolta a tisztségre.

Kinevezését eredetileg másik két ellenzéki alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP) is támogatta, utóbbi azonban később mégis saját jelöltet állított Cătălin Voinea Mic személyében. Mindez azért is furcsa, mivel Eckstein korábban tanácsadói tisztséget töltött be Băsescu államfői mandátuma idején.

A magyar politikus ombudsmani kinevezését az RMDSZ is megszavazta, noha Eckstein-Kovács tavaly júniusban kilépett a szövetségből, tiltakozásul amiatt, hogy a büntetőjog módosításait az RMDSZ támogatásával fogadta el a bukaresti szociálliberális parlamenti többség.

A titkos voksoláson Renate Weber 208, Eckstein-Kovács Péter 109, Cătălin Voinea Mic 16 támogató szavazatot kapott.

Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a nagyobbik kormánypárt felajánlotta az ombudsmani tisztséget koalíciós partnerének, a liberális ALDE-nak. A gesztus nemcsak az EP-választások után nehéz helyzetbe került szociálliberális koalíció egységét hivatott erősíteni, hanem egyben mentőövet is jelentett a párt egyik markáns képviselője számára, miután a május 26-i voksoláson az ALDE nem lépte át az ötszázalékos küszöböt, és így Weber nem folytathatta munkáját az EP-ben.

A nép ügyvédjének mandátuma öt évre szól, kinevezéséről a kétkamarás parlament együttes ülése dönt.

Az ombudsman többször került a politikai csatározások középpontjába, mivel az alkotmány szerint csak az ombudsmannak van joga alkotmányossági óvással meggátolni egy törvényerejű sürgősségi rendelet azonnali hatályba lépését. A jobbközép ellenzék ezért Weber megválasztását is bizalmatlanul fogadta, megelőlegezve, hogy „Ciorbeához hasonlóan nem a nép, hanem a hatalom” ügyvédjeként fog ténykedni.