Javítottak a magyar nyolcadikosok a képességvizsgán – Továbbra is a románvizsga okozza a legnagyobb fejtörést

Bíró Blanka , Széchely István 2019. június 26., 15:06

Az országos átlaghoz viszonyított tavalyi 6,17 százalékpontos lemaradást idén 2,39 százalékpontra csökkentették a romániai magyar nyolcadikosok a képességfelmérő vizsgán. Román nyelv és irodalomból azonban a 2018-as eredménynél is rosszabb az átlag.

Archív felvétel Fotó: Gecse Noémi

A magyar nyelven tanuló nyolcadikos diákok 70,71 százaléka ért el átmenő osztályzatot az országos képességfelmérő vizsgán, miközben az országos átlag 73,1 százalék. Kovács Irén Erzsébet kisebbségi oktatásért felelős államtitkár arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy – az óvások előtti eredmények összesítése alapján – 2018-hoz képest jobban teljesítettek a magyar diákok.

Tavaly országos szinten az ötös átlagot elérő diákok aránya 73,5 százalékos volt, a magyar tanulóké pedig 67,33 százalék, ami azt mutatja, hogy idén a magyar diákok jobban teljesítettek, mint az előző évfolyam: az országos átlaghoz viszonyított tavalyi 6,17 százalékpontos lemaradást idén már 2,39 százalékpontra sikerül csökkenteni a kisérettségin.

Átlagrontó románvizsga

A legnagyobb különbség a román nyelv és irodalomból átmenő jegyet szerzettek arányában tükröződik: ebből a tantárgyból még a tavalyhoz képest is rontottak idén a magyar diákok.

Míg a románvizsgát tekintve az országos átlag 80,6 százalék, addig a magyar nyolcadikosok csupán 51,08 százaléka kapta meg a legalább ötös osztályzatot romándolgozatára, miközben tavaly ez a „bravúr” 53,08 százaléknak sikerült, tehát pontosan 2 százalékponttal jobb volt az arány.

Matematikából is kisebb a magyar átmenő diákok aránya, mint az országos átlag, ám ebből a tantárgyból a tavalyhoz képest javítottak: az átmenők aránya országos szinten 62,7 százalék, a magyar diákok esetében 55,77 százalék, miközben tavaly 55,53 százalékos volt. Magyar nyelv és irodalomból mind a két évfolyam jól teljesített: idén a gyerekek 94,78 százaléka érte el az ötös jegy feletti átlagot, tavaly pedig 93,61 százalékuk.

Az államtitkár arra is kitért, hogy

az óvások előtti eredmények szerint egyetlen magyar nyelven tanuló diák sem ért el színtízes minősítést a vizsgán, ám román nyelv és irodalomból hárman kapták meg a maximális pontszámot, matematikából tizenegy magyar diák kapott tízest, míg magyar nyelv és irodalomból 47 tanuló érdemelte ki a 10-es osztályzatot.

Az oktatási minisztérium összesítése szerint országos szinten a nyolcadikos diákok 94,2 százaléka, vagyis 146 105 gyerek vett részt a képességvizsgán. A magyar diákok közül 92,11 százalék jelent meg: összesen 7253 magyar diák kisérettségizett, közülük 5129 diáknak (70,71 százalékuknak) sikerült ötös feletti átlagot elérnie.

Javultak az eredmények Székelyföldön

Az országos átlagnál kissé gyengébb, de a tavalyinál jobb átmenési arányok jellemzik a székelyföldi megyéket az idei kisérettségin.

A három megye közül a legmagasabb átmenési arány Maros megyében volt, ott a vizsgázók 69,65 százaléka ért el ötös vagy annál nagyobb átlagot

– tudtuk meg Illés Ildikótól. Maros megye helyettes főtanfelügyelője elmondta, náluk a matematikavizsga bizonyult a legnehezebbnek, ebből a tantárgyból csak a diákok 57,09 százaléka ért el átmenő osztályzatot. A magyar nyelv és irodalom vizsgát a tanulók 95,45 százaléka vette sikeresen, a román nyelv és irodalmat 71,47 százalékuk, a németet pedig mind a 82 vizsgázó, akinek azon részt kellett vennie. A múlt évi, óvás előtti eredményekhez képest Maros megyében idén 0,3 százalékkal jobb az átmenési arány a képességfelmérő vizsgán, a tavalyi érték 69,3 százalék volt.

Hargita megyében idén a vizsgázók 68,13 százaléka ért el ötös vagy annál nagyobb átlagot a kisérettségin

– közölte Görbe Péter megyei főtanfelügyelő. Ez majdnem 4 százalékkal magasabb a tavalyi, óvás előtti eredménynél, az ugyanis 64,2 százalékos volt. Az átmenési arány javulását emelte ki értékelésében a főtanfelügyelő is, megjegyezve, hogy az összehasonlítás ugyan szubjektív mérés, hiszen évről évre cserélődnek a vizsgázók, de az eredmény mégis tükrözi a diákok és az iskolák teljesítményét, illetve a pedagógusok munkáját is, és annak külön örül, hogy a románvizsga eredménye is jobb, mint a tavalyi.

Kovászna megyében is nőtt az átmenési arány a tavalyi eredményhez képest, derült ki a megyei tanfelügyelőség által közzétett adatokból. Az ott vizsgázó diákok 68,1 százaléka ért el ötös vagy annál nagyobb átlagot, ez 0,2 százalékkal több, mint a tavalyi 67,9 százalék.

A háromszéki nyolcadikosoknak is a román és a matematika vizsgatételekkel kellett leginkább megküzdeniük, előbbi esetében a vizsgázók 51,24 százaléka, utóbbi esetében pedig 52,34 százalékuk ért el ötöst vagy annál nagyobb jegyet. Magyar nyelv és irodalomból 94,79 százalékos átmenési arányt értek el a Kovászna megyei kisérettségizők – derül ki a tanfelügyelőség adataiból.

A kedden közzétett eredmények még nem hivatalosak – de nagymértékben nem változnak majd –, a végleges számokat ugyanis az esetleges óvások kivizsgálása után, szombaton függesztik ki a tanintézetekben.

{K1}