Jóváhagyták a nép ügyvédje tisztségre javasolt személyek jelölését – két versenytársa és kevés esélye van Ecksteinnek

Krónika 2019. június 26., 12:06

Egyöntetűen jóváhagyta a szenátus és a képviselőház együttes jogi bizottsága a nép ügyvédje tisztségre javasolt három személy jelölését.

Fotó: Pixabay.com

A PSD-ALDE koalíció Renate Webert, a PNL, USR és az RMDSZ Eckstein-Kovács Pétert, a PMP Cătălin Voinea Micet javasolja. A nép ügyvédjét a parlament plénuma szavazza meg. A tisztséget eddig betöltő Victor Ciorbea hétfőn átiratban emlékeztette a két házelnököt, hogy mandátuma lejárt – közölte az Agerpres.

Renate Weber úgy nyilatkozott, tudomása szerint Románia az egyetlen európai ország, ahol a nép ügyvédjének jogában áll alkotmányossági kifogást emelni törvények és sürgősségi rendeletek ellen, és a közfigyelem egy idő óta az intézmény ezen hatásköre felé irányult, az eredeti – az állampolgári jogok védelmét szolgáló – hatáskör pedig háttérbe szorult. „Örülnék, ha megtalálnám a módját annak, hogyan értsék meg ebben az országban az emberek, mennyire fontos azon jogok betartása, amelyekkel rendelkeznek” – mondta a kormánykoalíció jelöltje.

Eckstein-Kovács Péter kifejtette: az a célja, hogy a nép ügyvédjének intézménye független legyen.

{K1}

Cătălin Voinea-Mic arról beszélt, hogy az ombudsmani intézménynek politikailag egyenlő távolságokat kell tartania, és a sürgősségi kormányrendeletek ellen benyújtott alkotmányossági kifogásoknak nem szabad egy párt érdekeit szolgálniuk.

A PSD-ALDE koalíció döntése nyomán – miszerint Webert jelöli a tisztségre – csökkennek Eckstein-Kovács Péter kolozsvári jogász megválasztásának esélyei.

Mint ismeretes, az ellenzéki pártok korábban az RMDSZ támogatásával a volt szenátort, a szövetségből tavaly kilépett politikust jelölték ombudsmannak. Weber a május 26-i európai parlamenti választáson befutó helyen szerepelt az ALDE jelöltlistáján, ám mivel a Călin Popescu-Tăriceanu vezette alakulat nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt, nem nyert újabb mandátumot.

Viorica Dăncilă kormányfő közölte: a koalíciós pártok abban állapodtak meg, hogy az ombudsmani tisztség az ALDE-t illeti meg, így erre vonatkozóan a kisebbik kormánypárt tett személyi javaslatot. 

A nép ügyvédjét a parlament két házának együttes plénuma nevezi ki 5 éves mandátumra, amely egyszer újítható meg.