A lovagkirály is „mosolyogva nézi”: hivatalosan megnyitották a nagyváradi Szent László Napokat

Krónika 2019. június 25., 14:43

A nagyváradi római katolikus székesegyház előtt álló Szent László-szobor megkoszorúzásával és ünnepélyes nyitógálával kezdődött el hétfőn az immár 7. alkalommal megszervezett Szent László Napok.

Fotó: Molnár Ferenc/Szent László Napok

A Szigligeti Színházban megtartott gála főhajtás volt a városalapító lovagkirály előtt: az ünnepi esemény a fesztivál himnuszának levetítésével kezdődött, és a Csillagok Palotája – Népzene az irodalomban Szent László korától napjainkig című előadással zárult, miközben a megnyitón felszólalók is méltatták Szent László alakját.

Zatykó Gyula, a váradi rendezvény főszervezője az eseménysorozat sajtóirodájának közleménye szerint felidézte, a kulturális fesztivált ezelőtt hét évvel egy maroknyi csapat indította útjára. A fejlődést jól illusztrálja, hogy az első programfüzet még 16 oldalas volt, nagyjából harminc programponttal, a hetedik viszont 44 oldalas, a programok száma pedig eléri a 150-et.

A főszervező szerint ugyanakkor a kezdetekre jellemző családias légkör máig fennmaradt, olyan közösség „veszi be a várat” erre a néhány napra, amelyet „Szent László is mosolyogva néz”.

Zárszóként Zatykó Gyula mindenkit meghívott az elkövetkező napok eseményeire, mint mondta, „lesz evés-ivás, műélvezet, szórakozás, minden, ami összeköt, semmi, ami elválaszt”. Az idei fesztivál mottója amúgy központi szerepet kapott valamennyi felszólaló beszédében, többször is elhangzott: Várad valóban összeköt.

Zatykó Gyula főszervező Fotó: Molnár Ferenc/Szent László Napok

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke arról beszélt, hogy Szent László emlékezete összeköt bennünket, ebben senki sem találhat kifogásolni valót.

Kiemelte, a javában dúló etnikai kultúrharcok közepette fontos, hogy a napokban a váradi várban emlékjelet kapott Szent László sírja, majd mindenkit meghívott a kedden 17.30-tól meghirdetett imaláncra, amelynek célja, hogy méltó helyen, a város főterén álljon lovasszobra a városalapító lovagkirálynak.

{K2}

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a két testvérváros közötti szoros kapcsolatot emelte ki, és emlékeztetett, hogy a cívisváros több rendezvénnyel is jelen van a Szent László Napokon. Hangsúlyozta továbbá, hogy a békés együttélés jegyében erősíteni kell a román–magyar kulturális kapcsolatokat is. „Várad összeköt, ezt a címet kapta ez a rendezvénysorozat, és ez hűen tükrözi a nemzetek közötti együttműködést” – fogalmazott.

Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere szintén gratulált a Szent László Napok szervezői által választott mottóhoz. Mint fogalmazott, Nagyvárad multikulturális és többnyelvű város, amelyre tökéletesen talál a szlogen, hogy „Várad összeköt”. A váradi elöljáró szerint ugyanakkor a Szent László Napok az elmúlt hét év során bebizonyította, hogy „az ország és talán a térség legfontosabb fesztiváljává tud válni”.

Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora premierrel rukkolt elő: a gálára egybegyűltek hallhatták először, hogy mit ábrázol az immár hároméves rektori lánc.

Az egyik körben Várad 17. századi címere látható, akkor ugyanis már volt főiskolai rangú felsőoktatási intézménye a városnak, a másik körben pedig a PKE címere látható, utóbbi mögött pedig Szent László hermájának ábrázolása.

„Szent László és Várad összeköt” – ezzel a gondolattal zárta felszólalását Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa. Beszédében kiemelte, az elmúlt években új erőre kaptak a magyar közösségek, egyre több olyan fesztivált tud támogatni Magyarország kormánya Erdély-szerte, amelyek a magyarságról, a magyarsághoz szólnak. A támogatáspolitika kapcsán beszélt ugyanakkor arról is, hogy

elkezdtük közös erővel újjáépíteni közösségünket, közös erővel olyan hellyé formáltuk a Kárpát-medencét, ahol jó élni”.

„Hét évvel ezelőtt valami újra elkezdődött Váradon. A lovagkirály emlékezetét híven őrző közösség egy olyan rendezvényt hozott létre, amely immáron több 10 000 résztvevőt hoz ide, a Partium fővárosába. Kívánom, hogy az itt élő magyarok az idei rendezvény idején is meg tudják mutatni saját arcukat, s ami még ennél is fontosabb, meg tudják élni magyarságukat. Legyen a Szent László Napok a jövőben is találkozóhelye a magyaroknak” – kívánta Szilágyi Péter miniszteri biztos.

A megnyitót a Csillagok Palotája – Népzene az irodalomban Szent László korától napjainkig című előadás zárta Fotó: Molnár Ferenc/Szent László Napok

„Az idei Szent László Napok jelszava: Várad összeköt. Jelenleg különösképpen mély értelme van ennek a jelszónak, hiszen a trianoni tragédia centenáriumának közeledtével az Országgyűlés a következő évet a nemzeti összetartozás esztendejének nyilvánította” – fogalmazott Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, kiemelve ugyanakkor, hogy „Szent László öröksége egybekapcsol bennünket”.

Városunk román és magyar polgárait is összekapcsolhatja a történelmi hűség jegyében Szent László király, de el is választhatja, ha nem jutunk egyetértésre Szent László király személyiségét, történelmi művét illetően”

– tette hozzá. Emlékeztetett továbbá, hogy az EMNT, az EMNP és a Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület „állhatatos küzdelemmel törekszik”, hogy újra álljon szobra a lovagkirálynak a város főterén, és meggyőződése, hogy a harcot siker fogja koronázni, „és a román többség belátást is megszerezzük előbb-utóbb ahhoz, hogy a szoborral együtt Szent László történelmi műve, alakja és személyisége is végre elnyerje méltó helyét Nagyváradon”.

A megnyitót a Csillagok Palotája – Népzene az irodalomban Szent László korától napjainkig című előadás zárta. Közreműködött: Sebestyén Márta – ének, furulya, dob; Sebő Ferenc – ének; Andrejszki Judit – ének, csembaló, dob; Barvich Iván – tárogató, bolgár kaval és Pergel László – prímtambura, gitár.

A részletes programról és a fesztivállal kapcsolatos más kuriózumokról a Szent László Napok honlapján, valamint Facebook- és Instagram-oldalán lehet tájékozódni.

{K1}