Életet lehelnek a Degenfeld-kastélyba – családi rendezvényen mutatják be szombaton az eddig „mellőzött” kutyfalvi nemesi lakot

Szucher Ervin 2019. június 25., 14:36

Először nyílik meg a nagyközönség előtt szombaton a kutyfalvi Degenfeld-kastély, amelyet eddig jóformán csak azok láthattak, akik a szocialista éra valamelyik korszakában az épületben dolgoztak. A  tulajdonos kulturális-információs központot hozna létre az épületben.

Benépesül. Falu- és kastélytúra, kiállítások, előadások várják szombaton az érdeklődőket Fotó: Haáz Vince

Egész napos családi rendezvény keretében először nyílik meg a nagyközönség előtt a kutyfalvi Degenfeld-kastély június utolsó szombatján. A Németországban élő örökösök és a Castellum Alapítvány úgy döntött, itt az ideje „megmutatni” a világnak az inkább udvarház méretű, de jó adottságokkal rendelkező, a köztudat által eddig méltatlanul mellőzött, klasszicista stílusú Maros megyei ingatlant.

Június 29-én falu- és kastélytúrával, kiállításokkal, tudományos előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel igyekeznek népszerűsíteni a Marosvásárhelytől 38, Kolozsvártól 73 kilométerre fekvő települést és B kategóriás műemlékét.

A kastélynap divatbemutatóval, társasjátékteremmel és különböző vetélkedőkkel a fiatal nemezedéket is megpróbálja becsalogatni, mint ahogy a kézműves foglalkozások, interaktív játékok, íjászat és rajzfilmvetítés a kicsiknek szól.

Értékközvetítés közérthető
és szórakoztató formában

Amint Szekeres-Ugron Villő főszervező elmondta, a tavalyi sikeres marosvécsi kastélynap és annak csaknem kilencszáz látogatója serkentette a Castellum fiataljait a folytatásra.

A cél, hogy az erdélyi magyar nemesek leszármazottjai és a kastély tulajdonosai közérthető és szórakoztató formában közvetítsenek értékeket, miközben felhívják a figyelmet az egykori társadalmi rétegre, közegre. A rendezvénnyel nem csupán a magyar lakosságot, hanem a falu és a környék románságát is meg szeretnék szólítani.

Nagyon sok, a nemesekkel kapcsolatos klisé helyesbítésre szorul, hiszen még a vidék lakossága sem ismeri a teljes igazságot”

– világított rá a lényegre Haller Béla, az erdélyi magyar történelmi családokat tömörítő civil szervezet elnöke. Több más kastélytól eltérően a kutyfalvit eddig jóformán csak azok láthatták, akik a szocialista éra valamelyik korszakában az épületben dolgoztak az oda költöztetett intézményben vagy mezőgazdasági egységben.

A Degenfeld család, mint neve is elárulja, Németországból házasodott Erdélybe, amikor az 1800-as évek elején Miksa Kristóf feleségül vette Teleki Annát.

Akkor épült meg a kutyfalvi kastély is, amit egy évszázaddal később Degenfeld Lajos bővített. A nagy szalont, a pipázót, a négy vendégszobát, a társalgót a család sziráki kastélyából elhozott antik bútorok ékesítették. A dolgozószoba ékessége a hatalmas könyvszekrény volt. Az épületben étellift működött, az udvaron víztorony állt. A kastélyhoz nagy kiterjedésű díszkert tartozott, amelynek virágait egy kétrészes üvegház biztosította. A jelenlegi tulajdonos, a Marosvásárhelyről elszármazott Degenfeld István nagyapja, Kristóf mintagazdaságot vezetett. A 45 hektáron elterülő földjeiért unokája mindmáig pereskedik, miközben nap mint nap szemtanúja, amint a közelben elhaladó autópályához szükséges követ termelik ki.

Pályázati lehetőségekre
lenne szükség

A kastély visszaszerzése sem volt akadálymentes: a helyi román polgármester korrektül viszonyult az ügyhöz, de a felsőbb hatóságok mindent megtettek a restitúciós törvény és ezzel együtt az örökösök kijátszása érdekében. Kérdésünkre, hogy milyen rendeltetést adna a jelentős restaurálásra szoruló épületnek, a Frankfurt mellett élő Degenfeld István elmondta, hogy ötlet, elképzelés van, pályázati lehetőségekre lenne szükség. Annyit mégis elárult, hogy kulturális-információs központ létesítésében gondolkodnak. „Az utolsó pillanatban vagyunk, amikor a kisemmizett nemesi családok régi történeteit össze tudjuk gyűjteni és rendszerezni. Célunk átadni ezeket az értékeket és információkat a jövő nemzedéknek” – fejtette ki a kutyfalvi kastély tulajdonosa.