Olcsóbb lesz a háztartási földgáz – július 1-jétől 5 százalékkal fizetnek kevesebbet az állami rendszerhez tartozó fogyasztók

Hírösszefoglaló 2019. június 24., 21:09

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) hétfőn úgy döntött, hogy július 1-jétől több mint 5 százalékkal olcsóbb lesz a gáz az összes olyan háztartási fogyasztónak, aki az államilag szabályozott rendszerhez tartozik.

Gáz. A magánszolgáltatókhoz tartozó ügyfelekre nem terjed ki az árcsökkentés

Az Agerpres beszámolója szerint az intézkedés országszerte mintegy hárommillió ügyfelet érint, akiknek évi fogyasztása nem haladja meg 280 megawattórát (MWh).

Az intézkedést az indokolja, hogy a két legnagyobb romániai földgázkitermelő vállalat árai csökkentek.

A hatósági ár csökkenésének legfontosabb oka az volt, hogy a kormány 2018/114-es rendelete megawattóránként 68 lejben maximálta a belföldi kitermelésű földgáz eladási árát – írja a közlemény. A bukaresti kormány tavaly év végén elfogadott sürgősségi rendeletének megfelelően idén március elsejétől 2022. július 28-áig nem változik az elektromos energia ára azon háztartási fogyasztók számára, akik a szabályozott energiapiacon maradtak. A január elsejétől befagyasztott lakossági felhasználású földgáz ára 2022 február végéig nem változik Romániában.