Román kormánykoalíció: folytassa, Isărescu!

Krónika 2019. június 24., 16:58

Támogatja a román balliberális kormánykoalíció Mugur Isărescut abban, hogy újabb elnöki mandátumot töltsön be a Román Nemzeti Bank (BNR) élén.

Mugur Isărescu 1990 szeptembere óta irányítja a román jegybankot

Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), valamint a szenátus elnöke hétfőn közölte: a Viorica Dăncilă miniszterelnökkel folytatott egyeztetésen arra a következtetésre jutottak, hogy megszavazzák a parlamentben a jegybanki kormányzó mandátumának meghosszabbítását. A jegybank igazgatótanácsába – a jelenlegi parlamenti mandátumok arányának megfelelően – a Szociáldemokrata Párt (PSD) négy, az ALDE egy, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) két, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig egy jelöltet állíthat.

Tăriceanu közölte azt is, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) döntése nyomán valószínűleg megtarthatja a BNR igazgatótanácsában fenntartott helyét az RMDSZ (a szövetség képviseletében Nagy Ágnes tagja a testületnek).

A román központi bankot 1990 szeptembere óta irányító – ezáltal a világ legrégebbi jegybanki kormányzójának számító – Isărescu koalíciós támogatottsága azért meglepetés, mert az utóbbi években számos kormánypárti politikus bírálta élesen a BNR elnökének tevékenységét, felróva neki többek között a devizahitelesek problémáit, valamint a banki kamatok emelkedését. Egyébként a bukaresti parlament két házbizottsága hétfői együttes ülésén úgy határoztak, hogy július 1-je és 5-e között rendkívüli ülésszakot hívnak össze, amelynek napirendjén többek között a BNR igazgatótanácsát érintő kinevezések szerepelnek.