Újratárgyalják a Magyarországon börtönnel sújtott erdélyi „halálbrigád” tagjainak romániai perét

Rostás Szabolcs 2019. június 22., 13:11

Elrendelte a gyulafehérvári táblabíróság a „halálbrigádként” elhíresült magyar bűnbanda Erdélyben és Magyarországon erőszakos bűncselekmények sorozatát elkövető két tagja perének újratárgyalását.

Ellene valló egykori bűntársai szerint Varga Sándor hidegvérrel, sokszor minden ok nélkül ölt Fotó: Hír Televízió

A gyulafehérvári ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Hunyad megyei törvényszék 2018 októberében született ítéletét, amelyben Varga Sándort tizenöt, Turi Emesét pedig hét év és hat hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtották. Cosmin Muntean, a gyulafehérvári táblabíróság szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, helyben hagyták a vádlottak perújrafelvételi kérelmét, ennek megfelelően a törvényszéken újra kell tárgyalni a büntetőpert.

A brassói származású Varga és egykori barátnője alkotta rettegett párost a brutális bűncselekményeik elkövetése után tizenegy évvel – távollétükben – ítélte el alapfokon a romániai bíróság tavaly októberben.

A férfi minősített emberölési kísérlet, rablás, rablási kísérlet, lőfegyverrel való visszaélés és minősített lopás miatt 15 évet, míg a nő ugyanezekben a bűncselekményekben való bűnrészességért hét év hat hónapot kapott. Vargáék 2007 augusztusa és decembere között négy erdélyi megyében raboltak ki zálogházakat, ahol fegyverrel megfenyegették az eladókat, majd készpénzzel és ékszerekkel távoztak a helyszínről, különböző autókkal. A legbrutálisabb bűncselekményt Vajdahunyadon követték el, ahol a férfi fejbe lőtte az egyik zálogház alkalmazottját, akinek a koponyájából az egyik szemén keresztül távozott a lövedék, emiatt arra elveszítette a látását.

Az amerikai bűnöző páros alapján Bonnie és Clyde kelet-európai változataként is emlegetett Vargáék ezután Magyarországra helyezték át székhelyüket, ahol ugyancsak nem riadtak vissza az emberöléstől. A jelenleg 37 éves Varga és 32 éves egykori élettársa, valamint Magyarországon toborzott bűntársaik főleg ékszerboltokat fosztogattak. 2009 nyarán Százhalombattán meg is gyilkolták annak az ékszerüzletnek a tulajdonosát, akinél többször értékesítettek rablásaikból származó holmit. Ezt megelőzően egy Monor melletti erdőben az ékszerboltos bérlőjét lőtték agyon. Következő két áldozatuk egy, a budapesti Ázsia Centerben dolgozó vietnámi házaspár volt, sírjukat előre megásták Ócsa külterületén, mindkét áldozatot főbe lőtték.

A „halálbrigád” 2011-ben rendőrkézre került tagjai közül Varga Sándort bűnszervezetben elkövetett emberölésben, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélésben, többrendbeli rablásban, lopásban és súlyos testi sértésben mondta ki bűnösnek a magyar igazságszolgáltatás, ezért halmazati büntetésül életfogytiglanra ítélte. Turi Emese – aki később bevallotta az erdélyi rablásokat – 17 évet kapott, a bűnözőpáros hat bűntársát ugyancsak súlyos börtönbüntetésre ítélték.

Varga Sándor veszélyességét hűen tükrözi, hogy a magyarországi bírósági tárgyalásokra is kéz- és lábbilincsben, golyóálló mellényben szállították, mivel a férfi a pszichológus szakvéleménye szerint törvényen kívülinek érzi magát, a társadalomba való visszaillesztésére nemigen van esély. Jellemvonásai közül hiányzik az együttérzés és a bűntudat, indulatosságra és agresszivitásra hajlamos domináns személyiség, akit tettei elkövetésekor a hideg számítás vezérelt. A magyar apától és román anyától született Varga Sándor – aki a szegedi Csillagbörtönben egyik rabtársa hatására áttért az iszlám hitre – amúgy esetleges romániai ítéletét kevés valószínűséggel fogja letölteni, mivel Magyarországon feltételes szabadságra nem bocsátható.