Egyre nagyobb port kavar a nevelőszüleitől rohamrendőrökkel elvett román kislány ügye

Krónika 2019. június 22., 11:30

Vizsgálatot rendelt el Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész azoknak a felvételeknek az ügyében, amelyeken az látható, amint egy craiovai ügyész álarcos rendőrök kíséretében kivonszol egy 8 éves kislányt nevelőszüleinek otthonából.

Erősen vitatható módszerekkel szakította el nevelőszüleitől a nyolc éves kislányt az ügyész (fehér blézerben) Fotó: Digi24.ro

A hatalmas visszhangot kiváltó eset a Mehedinţi megyei Baia de Aramă településen történt. A felvételeken a kislány nagyon sír, és azért küszködik, hogy ne szakítsák el hivatásos nevelőanyjától, aki hét éven át nevelte. A craiovai ítélőtáblai ügyészség érintett ügyésze, Maria Piţurcă az eset kapcsán azt mondta, a kislány nagyon izgatott, zaklatott volt, amikor érte mentek, neki kellett közbelépnie, hogy megnyugtassa, aztán sikerült ölbe vennie és átadnia az őt örökbe fogadó amerikai házaspárnak.

Az eset előzményeit ismertetve Maria Piţurcă elmondta, a Mehedinţi megyei gyermekvédelmi igazgatóság (DGASPC) panasszal fordult Baia de Aramă város ügyészségéhez, jelezve: a nevelőanya több alkalommal is megtagadta átadni a gyereket örökbefogadó szüleinek, bár az örökbefogadás jogerőssé vált.

Emiatt a DGASPC állítólag szerződést bontott a nővel, megvonta tőle a hivatásos nevelőszülői minőséget, így a nő törvénytelenül tartotta magánál a kiskorút. Az ügyben indított vizsgálat során az is kiderült a gyermek orvosi papírjaiból, hogy több ízben is kezelték a helyi kórházban, többek között alultápláltság miatt.

Az ügyész elmondása szerint a Dolj megyei gyermekvédelmi igazgatóság egy pszichológusa és egy szociális asszisztens kíséretében, házkutatási paranccsal ment ki péntek reggel a nevelőszülők házához. Itt előbb megpróbálták elmagyarázni a kislánynak, hogy mi történik, ő azonban folyamatosan kiabált és sírt. A nevelőszülők nem voltak hajlandók megnyugtatni, a család többi tagja pedig szintén kiabálni kezdett. „Ekkor úgy döntöttünk, hogy véget vetünk ennek az állapotnak. (...) Nem hagyhattuk, hogy ott sírjon, kiabáljon a gyerek, amíg mi lefoglaljuk az állapotával kapcsolatos dokumentumokat. Megpróbáltam megfogni és elvinni onnan az örökbe fogadó szüleihez. Nem tudom, mi látszik a felvételeken, de én megpróbáltam ölbe venni, sikerült is, és átadtam az apának” – idézte az Agerpres hírügynökség az ügyészt.

Arra a kérdésre, hogy miért küszködött, rúgkapált a gyermek, az ügyész azt mondta, volt nevelőszülei bebeszélték neki, hogy külföldre viszik, ahol bántani fogják. „Most a kislány jól van, elkezdett beszélni a szülőkkel, pszichológiai tanácsadásban is részesült” – tette hozzá az ügyész, aki szerint pszichés állapotfelmérést végeznek a gyermeken, tekintve, hogy folyamatban van egy másik kivizsgálás is, amelyet rossz bánásmód miatt indítottak. A volt nevelőszülők egyébként elsőbbséget élveztek a gyermek örökbe fogadásában, de – állítja az ügyész – két alkalommal is lemondtak erről a lehetőségről.

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész péntek este bejelentette, hogy vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán. Megvizsgálják, miként zajlott a bűnvádi nyomozás az ügyben, illetve megvizsgálják a pénteki házkutatás körülményeit, lefolytatásának szabályosságát is.

Viorica Dăncilă miniszterelnök az ügy kapcsán azt mondta, felkérte a belügyminisztert, hogy vizsgáltassa ki a történteket.

„Itt egy gyerekről van szó, és egy gyerek érzelmeivel nem lehet játszani. Én magam is örökbe fogadtam egy gyermeket, és tudom, milyen fontos a család egy gyerek számára, hogyan változtathatja meg az életét” – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, mindent megtesznek a gyermek érdekében, „ami kormányzati szinten megtehető”.