Mindössze egyetlen magyar főtanszék létrehozására hajlik a MOGYTTE mindenért a magyarokat hibáztató rektora

Krónika 2019. június 21., 21:21

A korábbi alkalmaknál kevésbé feszült légkörben, de továbbra is konkrét eredmények nélkül egyeztetett a magyar orvosképzés jövőjéről a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) és a magyar tagozat vezetősége.

Az RMDSZ és a magyar tagozat vezetői a vásárhelyi orvosin tartott megbeszélés után Fotó: Haáz Vince

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője az MTI-nek elmondta: Leonard Azamfirei rektor egyetlen magyar (preklinikai) főtanszék megalakítását javasolta a magyar oktatók és hallgatók által követelt három (preklinikiai, klinikai és gyógyszerészeti) főtanszék helyett, olyan körülmények között, amikor az angol tannyelvű orvosképzés számára az egyetem idén – különösebb akadékoskodás nélkül – önálló kart hozott létre.

A magyar tagozat számára is nyilván az jelentheti a megnyugtató megoldást, ha az orvos- és gyógyszerészképzést önálló karba szervezik, de a minimum az, hogy megalakulnak a régóta követelt önálló főtanszékek” – magyarázta a tagozatvezető.

Hozzátette: ez valójában azt az állapotot jelentené, amelyet a 2011-es oktatási törvény alapján ki kellett volna alakítani az akkor még Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) néven működő felsőoktatási intézményben. „Közben felhígultunk egy nagy tengerben. Amikor a MOGYE-ügy elkezdődött (2011), a magyar diákság 40 százalékon, tanári karunk 30 százalékon volt. A kizárólag román tannyelvű Petru Maior Tudományegyetemmel történt tavalyi egyesítésig a diáklétszám is leolvadt 30 százalékra, ma pedig a magyarok 18-19 százalékát képviselik az egyetem létszámának” – részletezte Szabó Béla az MTI-nek a magyar tagozat fokozatos háttérbe szorulását.

A tagozatvezető elmondása szerint a rektor a pénteki tárgyaláson a szenátusi üléseket bojkottáló magyar oktatókat hibáztatta azért, hogy az 1945-ben még önálló magyar egyetemként alakult tanintézet egy román származású tudós, George Emil Palade amerikai Nobel-díjas orvos nevét vette fel, figyelmen kívül hagyva azt a magyar igényt, hogy az egyetem egykori tanára, Miskolczy Dezső ideggyógyász nevét is viselje. A rektor arra utalt, hogy a – követeléseik semmibe vétele ellen tiltakozó – magyar oktatók és diákképviselők tavaly április óta nem vesznek részt a szenátusi ülésein.

{K1}

A pénteki egyeztetésen az RMDSZ elnöke is jelen volt. Kelemen Hunor az MTI-nek telefonon elmondta: míg a korábbi két találkozó főleg a ki nem beszélt sértődések és jogos elégedetlenségek leltározásával telt el, most konstruktívabb légkörben zajlott a megbeszélés. Elmondta: a magyar fél továbbra is a törvényes előírások betartását kéri, valamint azt, hogy az egyetem elnevezésében is tükrözze és szavatolja a MOGYE multikulturális (többnyelvű) jellegét. Az RMDSZ elnöke szerint az egyeztetést még a nyári szünidő előtt, júliusban folytatják.

A pénteki egyeztetések idején a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség MOGYE-ügyi munkacsoportja újabb néma tüntetést szervezett az épületben. Csaknem száz, orvosi köpenyt és maszkot viselő magyar diák sorakozott fel könyvvel a kezében a folyosókon, többen közülük az oktatási törvény betartását, önálló magyar kart, egyenlő jogokat követelő feliratokat emeltek a magasba.