Csíkszereda után Sepsiszentgyörgy: újabb tüntetést rendeznek az úzvölgyi temetőért

Krónika 2019. június 20., 16:47

Újabb, az úzvölgyi katonatemetőnél történtek miatti tiltakozó megmozdulást rendez az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), amely Csíkszereda után Sepsiszentgyörgyre várja a tüntetőket.

Csomortányi István EMNP-elnök a csíkszeredai tüntetésen Fotó: Gábos Albin

Az alakulat csütörtökön jelentette be, hogy nem egyedi esetnek szánta a keddi akciót. Az EMNP közölte, június 27-én, csütörtökön 18 órára Sepsiszentgyörgy főterére várják a polgárokat, hogy együtt követeljék a katonatemető államosításának beszüntetését, az eredeti állapotok visszaállítását, valamint a Hargita megyei prefektus azonnali lemondását.

Mint arról beszámoltunk, június 18-án több százan gyűltek össze a csíkszeredai Szabadság téren, közösen tiltakozva a Székelyföld és Moldva határában található sírkertben elkövetett történelemhamisítás, kegyelet- és jogsértés, valamint a magyarellenes agresszió miatt. A néppárt szerint az általa szervezett megmozduláson politikai szimpátiától függetlenül vettek részt tiltakozók, ezzel is jelezve: az úzvölgyi temetőnél történtek elfogadhatatlanok és megengedhetetlenek.

Csomortányi István, az EMNP elnöke szerint folytatni kell a figyelemfelkeltő és tiltakozó megmozdulásokat, hiszen mindaddig, amíg Romániában folyamatos jogsértéseket és kettős mércét tapasztalni, nem lehet bízni abban, hogy a hatóságok megfelelő módon, a magyarok számára kedvezően járnak el.

A politikus úgy véli, napirenden kell tartani a temető ügyét, erőt kell felmutatnia a magyarságnak, amelynek egyértelműsítenie kell: a bukaresti gyűlölethadjárat dacára is kitart. „Csíkszereda megmozdult, most pedig Sepsiszentgyörgyön a sor, hogy megmutassa: nem kér a gyűlöletimportból, az etnikai feszültségkeltésből, elutasítja az erőszakot, valamint a kialakult szégyenteljes helyzet mihamarabbi rendezését követeli. A sepsiszentgyörgyi polgárok igazságérzetének ismeretében bízunk abban, hogy politikai hovatartozástól függetlenül képesek vagyunk ismételten és közösen kiállni igazunk mellett” – közölte Csomortányi István.

Egyébként a sepsiszentgyörgyi tiltakozás szervezői online és személyesen is mozgósítanak, a tüntetést követően pedig – a csíkszeredai megmozduláshoz hasonlóan – tiltakozó állásfoglalást juttatnak el az illetékes hatóságokhoz.

Az MPP hiányolja a közös fellépést és szervezést

A Magyar Polgári Párt (MPP) sajnálatosnak tartja, hogy nem sikerült erős magyar összefogást felmutatni a csíkszeredai tüntetésen, az alakulat szerint a foghíjas részvétel inkább mutat érdektelenséget, mint határozott kiállást a magyar közösség részéről. „Bár a tüntetés lényege az lett volna, hogy a jogos felháborodást mutassa fel a jogsértő történések miatt, a kisszámú részvétel valójában a román hatóságoknak biztosít muníciót” – állapította meg az EMNP által meghirdetett akció kapcsán Mezei János MPP-elnök. A politikus közölte, a polgári alakulat cselekvően vett részt a csíkszeredai tüntetésen, ám mozgósítása sokkal hatékonyabb lehetett volna, ha a szervező EMNP elfogadja a kérést, és az esemény egyeztetéssel, közös szervezéssel, közös fellépéssel valósul meg. „A magyarság érdeke összefogást követel. Az erdélyi magyar közösség számtalanszor jelezte igényét az egységes fellépésre. Az emberek pártján állni nem »szezonális kérdés«, hanem kötelező érvényű állandó szolgálat!” – közölte Mezei János.