Példaértékűnek nevezte a nemzeti kisebbségek magyarországi helyzetét az Európa Tanács

MTI 2019. június 20., 15:29

Magyarországon a nemzetiségek és nemzeti kisebbségek képviselete és megjelenése "példaértékű", beleértve a magyar parlamentet is, nyelvük védelme magas szintű politikai támogatást élvez - közölte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács csütörtökön.

Méhkeréki községháza. Senkinek nem szúrja a szemét a román zászló

Az Európa Tanács égisze alatt működő Európai Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának Szakértői Bizottsága jelentésében hangsúlyozta: Magyarország sokat javított a két- vagy többnyelvű oktatás lehetőségein, a pozitív tendencia pedig folytatódik.

Kiemelték: noha a különböző roma nyelvek oktatása megoldott,

a magyar hatóságok fontosnak tartják lehetőségeik további javítását és megerősítését az oktatás minden szintjén.

A bizottság véleménye szerint azonban további szükség van a horvát, a német, a román, a szerb, a szlovák és a szlovén nyelv használhatóságának szélesítésére, hogy jobban megfeleljen az őket használó kisebbség igényeinek. Mint írták, ez főként tanárok képzését jelenti, hogy több tárgyat taníthassanak ezeken a nyelveken.

A szakértői bizottság jelentésében ajánlásokat fogalmazott meg, amelyek szerint

Magyarországnak hosszú távú stratégiát kell kidolgoznia minden kisebbségi nyelv további támogatására.

Intézkedéseket kell hoznia annak ösztönzésére, hogy széles körben, valamint a közhivatalokban is használhatóak legyenek a kisebbségi nyelvek, mivel azokat az igazságügy és a közigazgatás területén alig alkalmazzák. Arra szólítottak fel, hogy a horvát, a német, a roma, a román, a szerb, a szlovák és a szlovén nyelv esetében a televíziós műsorok időtartamát jelentősen meg kell hosszabbítani, továbbá átfogó rendszert kell kidolgozni a kisebbségi nyelveken dolgozó újságírók képzésére.