Életfogytiglannal sújtotta a magyar igazságszolgáltatás a migránsok ausztriai halálát okozó embercsempészeket

Hírösszefoglaló 2019. június 20., 10:34

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy négy vádlottját.

Ebben a kamionban zsúfolták össze a 71 bevándorlót az embercsempészek Fotó: MTI

Az MTI szerint a táblabíróság az elsőrendű vádlott afgán férfit és négy bolgár állampolgárságú társát különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. A negyedrendű vádlott a bűncselekményt tettesként, három társa bűnsegédként követte el. A bíróság a vádlottakat bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettéért is elmarasztalta.

A vádlottak közül csak a harmadrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra, legkorábban harminc év letöltése után.

Tíz vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért mint bűnszervezet tagját marasztalt el a bíróság, őket négy és nyolc év közötti börtönbüntetésre ítélve.

Ausztriában, az autópályán, Parndorf közelében 2015. augusztus végén találták meg egy álló tehergépkocsiban a 71 migráns holttestét. A magyar szervek a szerb határ közelében még aznap délután elfogtak négy gyanúsítottat. A kamiont a negyedrendű vádlott vezette, a járművet a csoportot irányító elsőrendű vádlott, egy afgán férfi és két bolgár társa, a harmad- és negyedrendű vádlott kísérte.

A másodfokú tárgyaláson az elsőrendű vádlott – és hozzá hasonlóan az alapfokon emberölésért elmarasztalt három társa – az utolsó szó jogán elismerte az embercsempészés elkövetését, de többször is tagadta, hogy gyilkos lenne.

Az MTI tájékoztatása szerint az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék a parndorfiként ismertté vált esetben négy vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés és társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettében mondott ki bűnösnek, s ezért őket bűnszervezet tagjaként 25 év fegyházbüntetéssel sújtotta, kimondva, nem bocsáthatók feltételes szabadságra. Tíz vádlottat társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért marasztalt el a bíróság, őket három és tizenkét év közötti szabadságvesztésre ítélve.

A Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítélete szerint a bűnszervezett 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között működött, júniustól napi rendszerességgel szállítottak embertelen körülmények között migránsokat arra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen tehergépkocsikkal Ausztriába és Németországba. Kezdetben naponta 20-40, augusztus közepén már száz embert juttattak Nyugat-Európába.