Dacian Cioloș vezeti az Európai Parlament liberális csoportját

Pataky István 2019. június 19., 11:47

Dacian Cioloș volt miniszterelnököt választották meg az Európai Parlament új, Emmanuel Macron fémjelezte Újítsuk meg Európát elnevezésű frakciójának vezetői posztjára. A liberális pártokat tömörítő csoportosulás a harmadik legnagyobb frakció az EP-ben.

Fotó: Pinti Attila

Dacian Cioloșt 64 igen és 42 ellenszavazat mellett választották meg frakcióvezetőnek. Ellenfele Sophie in ‘t Veld holland, illetve Fredrick Federley svéd EP-képviselő volt. Nem mellékes, hogy az egykori román uniós biztos egyetemi hallgatóként a Vatra Românească „kulturális” szervezet tagja volt. A jelenleg ellenzéki politikus az 1990 márciusi marosvásárhelyi magyarellenes atrocitások kirobbantásában kulcsszerepet játszó ultranacionalista formáció ifjúsági tagozatában 1993-ban a kolozsvári szervezet elnökhelyettesi tisztségét is betöltötte.

Ezután egy rövid ideig a Gheorghe Funar vezette polgármesteri hivatalban dolgozott Kolozsváron.

A Gazeta de Cluj napilap által hónapokkal ezelőtt közölt dokumentumok szerint Cioloș a nacionalista Román Nemzeti Egységpárt (PUNR) 1995-ben megalapított ifjúsági szervezetének első elnöke volt. Az exminiszterelnök a lapnak elismerte, hogy a kolozsvári városházán dolgozott, diákként pedig több olyan akcióban is részt vett, amelyek szervezői között a Vatra Românească ifjúsági szervezete is ott volt. Ezt követően Macronék új kedvence Franciaországba távozott, ahol Rennes-ben, majd Montpellier-ben tanult. Cioloș felesége, Valérie francia.

Az RMDSZ szerint a Dacian Cioloș vezette technokrata kormány is felelős azért, hogy a csíksomlyói búcsú nincs rajta az UNESCO listáján. A zarándoklatot Kelemen Hunor RMDSZ-elnök még kulturális miniszterként terjesztett fel először 2012 márciusában, majd 2014-ben az UNESCO-listára, a nemzetközi szervezet illetékes bizottsága azonban 2016 végén elutasította a kezdeményezést. Az RMDSZ azzal vádolta meg az akkori, Cioloș vezette kormányt, hogy nem tartotta fenn a jelölést, semmibe vette a magyarság törekvését.

Barabás T. János, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója korábban kiemelte: Cioloș fő romániai támogatója a polgári titkosszolgálat közeli média, így a Digi24 médiacsoport. „Cioloș magyar ügyekben ritkán nyilvánul meg, de támogatja a vonatkozó liberális nyugati politikát, kormányfősége idején kerülte a nyilvánosságban a konfliktust magyar témákban, de a magyar kisebbség diszkrét és határozott háttérbe szorításának voltunk tanúi” – fogalmazott az elemző.