Perrel szeretné elérni hét azonos nemű pár, hogy kapcsolatukat az állam családként ismerje el

Hírösszefoglaló 2019. június 18., 16:22

Beperelte a román államot az ACCEPT Egyesület és 7 azonos nemű pár az Emberi Jogok Európai Bíróságánál (EJEB), kérve, hogy kapcsolatukat Románia hivatalosan ismerje el családként.

Az ACCEPT Egyesület már 13 éve kéri, hogy a román állam adjon törvényes formát az élettársi kapcsolatnak

Az egyesület szerint ugyanis sérült az érintettek magánélethez és családhoz való joga: nem ismerik el őket egymás családtagjaként a kórházakban vagy más egészségügyi intézményekben, nem hozhatnak döntést partnerükkel kapcsolatban életbevágó helyzetekben, nem kérhetik ki a halottasházból elhunyt partnerük földi maradványait, nem állíttathatják ki elhunyt partnerük halotti bizonyítványát, és nem kérelmezhetik a temetkezési segélyt. Ugyanakkor az azonos nemű párok esetében egyik partner nem örökölhet a másiktól a heteroszexuális házasfelek mintájára, és nem lehet társbiztosított a partner egészségbiztosítási szerződésében.

A panaszt az ACCEPT Egyesület és a hét homoszexuális párt alkotó 14 személy nyújtotta be az Emberi Jogok Európai Bíróságához. „Azt kifogásoljuk, hogy a román állam nem tartotta magát azon kötelezettségéhez, melynek értelmében valamilyen törvényes formában el kell ismernie és védelmet kell biztosítania az azonos nemű párok által alapított családoknak” – nyilatkozta Iustina Ionescu emberjogi szakértő, az ACCEPT tagja. Az ügyvéd szerint

a panasztevők az alapvető emberi jogokat és szabadságokat biztosító európai egyezmény 8-as és 14-es cikkelyére hivatkoztak, amelyek garantálják a magánélethez és családhoz való jogot, valamint védelmet biztosítanak a szexuális irányultság miatti hátrányos megkülönböztetéssel szemben.

Ugyanakkor egy, az olasz állammal szemben 2015-ben megnyert, hasonló perre is hivatkoznak (Oliari és mások Olaszországgal szemben), amelynek precedensértéke lehet ez ügyben.

Az ACCEPT Egyesület már 13 éve kéri, hogy a román állam adjon törvényes formát az élettársi kapcsolatnak. Ebben az ügyben eddig 8 törvényjavaslat került a parlament elé, de egyik sem kapta meg a szükséges szavazatszámot.

Az egyesület szerint a szociológiai felmérések azt igazolják, hogy a lakosság megközelítőleg 10%-a élettársi kapcsolatban él, törvényes keret nélkül. 1993 óta jelentősen, körülbelül 25 százalékkal lecsökkent azoknak a száma, akik elutasítóan éreznek a homoszexuális személyekkel kapcsolatban.