Kevesebb a több – uniós szinten Romániában volt a legnagyobb a pénzromlás mértéke az elmúlt hónapban

Hírösszefoglaló 2019. június 18., 14:49

Az Európai Unió (EU) országai közül Romániában jegyezték a legmagasabb inflációs rátát májusban – derül ki az Eurostat által közzétett adatokból. Ezek szerint májusban – akárcsak egy hónappal korábban – 4,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában.

Kevesebbet ér a pénzünk. A folyamatos drágulások „hatástalanítják” a béremeléseket Fotó: Krónika

Az Eurostat adatai értelmében az euróövezetben az áprilisban jegyzett 1,7 százalékról 1,2 százalékra, az Európai Unióban pedig 1,9 százalékról 1,6 százalékra csökkent az átlagos éves infláció. Románia után Magyarországon (4%) és Lettországban (3,5%) nőttek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak. A legkisebb inflációt Cipruson (0,2%), Portugáliában (0,3%) és Görögországban (0,6%) mérték.

2019 áprilisához képest májusban az Európai Unió tizenhat tagállamában csökkent az infláció, öt országban stagnált (beleértve Romániát is), hatban pedig nőtt.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) nemrég közzétett adatai szerint áprilishoz képest 0,46 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak idén májusban, az előző év végéhez viszonyítva pedig 3,22 százalékkal nőttek; az éves infláció 4,1 százalékon stagnált. Az élelmiszerek 5,24%-kal, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 3,27%-kal, a szolgáltatások pedig 4,3%-kal kerültek többe májusban, mint egy évvel korábban.

A Román Nemzeti Bank (BNR) május közepén a korábban jósolt 3 százalékról 4,2 százalékra emelte 2019 decemberi inflációs előrejelzését, 2020 decemberére pedig 3,3 százalékos pénzhígulást valószínűsítenek a korábban jelzett 3,1 százalék helyett – írja az Agerpres.